tisdag 31 oktober 2023

Halloweentips barnböcker

Här är ett gäng boktips som passar med Halloween-tema.

Avslutande delen i Hjärtserien: ”Hjärta av eld” är en klassisk rysarberättelse av Ingelin Angerborn för mellanstadieåldern.

Jag tycker om hur hon bygger upp en suggestiv stämning. Miljöbeskrivningarna bidrar till detta. Karaktärerna känns naturliga och det finns saker att känna igen sig i för barnen, både när det gäller vänskap och kärlek.

Som alltid är det välskrivet med genomtänkt intrig. Det är inte för inte som barnen kastar sig över hennes böcker.

~

”Dödens bio” är femte delen i rysarserien Spökhunden Buster som riktar sig till 6-9-åringarna. Det är riktigt läskigt, med skräckfilmsreferenser som bakgrund. De blinkningarna uppskattar jag mycket.

Det är en sådan underbar blandning av det övernaturliga med spöken och skräck och det realistiska med vänskap och familj, framför allt den fina skildringarna av relationen mellan Ellen och hennes bror Oscar.

Det är inte underligt att när man läser en bok i serien vill man alltid läsa en till. Tobias Söderlund vet hur man gör.

~

Vill man ha något som är roligt så ska man välja ”Sol och blodbad”, andra delen i serien Familjen Rysberg. Man får skratta mycket åt alla tokigheter som karaktärerna gör och hur de är. Här är det extra allt som gäller.

~

Spökräddarna är en av mina favoritserier för 6-9 år men som fungerar för äldre barn. Jag tycker om hur ”Det festliga spöket” är lagom läskigt för de som vill bara ha en liten del rysligt och mest spännande. Dessutom finns det en andel humor i det hela, som ljusar upp.

Jag har sagt det förut men det är så roligt med samlandet på spöken, som inte bara roar mig utan som tilltalar barn och deras samlarmani. Detta plus att boken är inriktad på att hjälpa spökena att få fortsätta finnas gör boken och serien speciell.

En berättelse och serie med underbara illustrationer som det är lätt att få barn att läsa och tycka om.

~

Vill man ha något mer åt fantasyhållet, men ändå lite läskigt så kan man välja ”Smittan i Hinsides”, fjärde delen i Hinsides-serien. Äventyr och farligheter blandas i denna välskrivna berättelse för 9-12 års åldern. Fängslande läsning till sista sidan.




Inga kommentarer: