lördag 4 februari 2023

Historieväktarna av Hanna och Jacob Blixt

Jag älskar serier för barn som skapar historiskt intresse och den här gör verkligen det. Alltifrån de otroligt snygga omslagen, som får barnen att plocka upp boken, till det spännande innehållet. Och spännande är det sannerligen. 

De tre böckerna i den första trilogin utspelar sig under andra världskriget och i centrum för böckerna står klasskamraterna Milton och Iona. Det handlar även om de två hemliga sällskap som kämpar mot varandra för att bevara, respektive förändra, historien.

I första delen ”Uppdraget i London” råkar Milton och skona av misstag ändra det förgångna så att nazisterna vinner kriget. Då blir de indragna i ett farligt äventyr som för dem tillbaka till andra världskriget och 40-talets London. De måste ställa allt tillrätta. 

I andra delen ”Gömstället i Amsterdam”  hamnar de på samma gömställe som de Anne Frank i jakten på de andra tidsresenärerna och Miltons föräldrar. Då ställs de inför det kniviga dilemmat angående att inte ingripa i historien.

Jag har precis läst den tredje och sista delen i den första trilogin: ”Flykten från Budapest”. Nu behöver Miltons föräldrar räddas och därför reser barnen till 40-talets Budapest. Där möter de svensken 
Raoul Wallenberg. Milton och Iona dras med i hans arbete, men att gömma flyktingar är allt annat än riskfritt. För att hålla historien på rätt spår behöver Miltons föräldrar träffa en av andra världskrigets mest fruktade män Heinrich Himmler, chefen för Hitlers SS-styrkor. Kommer de att överleva ett sådant möte, och kan Milton och Iona få hem dem till nutiden igen, innan det är för sent?

Det fortsätter att vara både tankeväckande och lärorikt, när fantasi och fakta möts. Tillsammans med den rafflande spänningen är det ett vinnande koncept. Man kan inte låta bli att läsa och man vill bara ha mer!

I mars kommer en ny trilogi om Milton och Iona ut. Det är jag väldigt, väldigt glad över.

Till sist ett tips för alla lärare. Det finns kostnadsfria lärarhandledningar till böckerna på Tukan förlags hemsida.




Inga kommentarer: