tisdag 27 december 2022

Ett dockspel av Anna Roos

Det är en annorlunda spänningsroman.

Den utspelar sig delvis på boutiquehotellet Tornvillan i Söderköping. Där måste vi stanna upp. Det är ett hotell med väldigt speciella rum. De är temabaserade och bland annat finns det ett fjärilsrum där det hänger fjärilar från taket i trådar och Underlandet där det finns schackrutigt golv, schackpjäser och en stor leksakskanin. En del av rummen är oroande och jag undrar hur man kan vilja bo i dem. Jag har alltså redan i början av boken glömt att det inte är på riktigt. Skickligt av författaren!

Så har vi dockhuset, som är en kopia av hotellet och där också en del av handlingen utspelar sig. Det fascinerar mig. Dockhuset fängslar även hotellets gäster, som inte kan låta bli att plocka med dockorna och sakerna i det.

Det gäller att ha huvudet på skaft när man läser boken, annars missar man ledtrådar. Berättelsen är smart skriven och man är klistrad vid den för att få veta vad som hänt och hur allt hänger ihop. Det finns många lager och kopplingar och det gör det både spännande och intressant.

Romanen handlar om en trettonårig flicka, som försvinner när familjen äter middag på hotellet. Polisen Hannes som själv bott på hotellet den natten börjar utreda det hela. Ingen av hotellets besökare säger sig ha sett när hon försvann men ju fler kopplingar polisen finner mellan henne och gästerna, desto mer uppenbart blir det att någon av dem ligger bakom försvinnandet.



Inga kommentarer: