lördag 28 november 2020

Nåt trassligt inuti av Cina Friedner

Jag kunde inte låta bli att sätta mig och läsa boken direkt. Jag var inte beredd på hur den skulle drabba mig!

Jag tänkte innan jag började läsa den att det skulle vara en bok som passade för högläsning i min 5:a. Aldrig har jag haft mer rätt. Därför kommer jag i januari starta högläsningen av denna viktiga bok. Ett ämne som kanske upprör några föräldrar, men som jag känner så starkt att det inte få vara tyst om. Ämnet är föräldrar som mår psykiskt dåligt.

Mina elever vet att jag inte är rädd för att prata om svåra saker, men det underlättar enormt att prata om det svåra (med en förälder som mår dåligt och som man är rädd ska ta sitt eget liv) om man har något neutralt som en berättelse att utgå ifrån. Jag tror och vet att hjälper ingen att försöka tiga ihjäl det här. Det ska ut i det öppna. Och med en sådan här utmärkt bok blir det mycket enklare för mig som lärare (eller för en vuxen) att prata om ämnet på ett naturligt sätt.

Cina Friedner har skrivit en berättelse som känns äkta. Hennes beskrivningar och dialoger skulle kunna vara hämtade från någon klass jag haft. Det är verklighetsnära. Författaren har hittat detaljerna som gör att barnen i mellanstadiet kommer känna igen sig i.

Mitt varmaste och djupaste tack går till Cina Friedner för att hon vågade ta sig an detta ämne.


Betyg: 5 av 5
Förlag: Rabén & Sjögren 


Inga kommentarer: