onsdag 28 oktober 2020

Splej: Mysteriet med varelsen och Mysteriet med smugglarna

Det är kul när elever hittar böcker de tycker om. Mina elever gillar Splej-böckerna av flera anledningar. De tycker att karaktärerna är verkliga och känns som att det skulle kunna vara någon i klassen. De tycker också det är kul att huvudpersonerna har en youtube-nyhetskanal och att mysterierna är spännande och intressanta. Allt det här gör att de lockas att läsa en bok till i denna lättlästa serie. 

Jag tycker om att det finns någon samhällsfråga som berättelsen grundar sig i. Det gör att man kan ha fina diskussioner om böckerna med barnen. I Mysteriet med varelsen har författaren t ex fått in källkritik på ett naturligt sätt, då tvillingarna påstår att det landat rymdvarelser i skogen och kan till och med visa en tidningsartikel som styrker det. Mysteriet med smugglarna är en spännande berättelse om hund-smugglare.

Eftersom det här är bok 11 och 12 i serien, så finns det många böcker att läsa när man fastnat och det är ju alldeles utmärkt. Dessutom finns numera ett reporterblock med sina tips och idéer. Det är både inspirerande och roligt. Vilken bra idé!


Båda böckerna är på Hegasnivå 3, dvs för den som vill ha en utmanande berättelse med ett vardagligt språk.

Förlag: Hegas förlag
Betyg: 4 av 5

Inga kommentarer: