lördag 25 juli 2020

Diamantkungen av Peter Lidström

Första boken om Södermalmsdeckarna De tre Tigrarna är en riktigt bra start. Först och främst är det en spännande berättelse som fångar läsaren. Jag uppskattar att man verkar ha tänkt på de barn som inte ha så god läs-stamina, eftersom man de gånger man inte har gjort korta kapitel har man delat upp de längre kapitlen i delar med en stjärna mellan. Det blir lättare att då få en naturlig paus när det behövs. Man har även undvikit att ha för många långa meningar. De flesta är korta. Det finns ett behagligt läsflyt. 

Historien är som en klassisk deckargåta, men med en modern touch. Jag tror den kommer locka många läsare i åldern 9-12 år.


Handling: Sommarvindarna sveper över takåsarna. I vindsrummet på Åsögatan sitter Ester, Harry och Sigge och funderar över det de just fått höra: En gång har det bott en stenrik diamanthandlare i deras kvarter, men när han dog var hans stora förmögenhet helt försvunnen! Samtidigt pågår mystiska saker i källaren. Skumma personer smyger omkring och ingen verkar vilja kännas vid det krossade fönstret. Är den nystartade deckarklubben sitt första fall på spåren?

Inga kommentarer: