tisdag 23 juni 2020

Balladen om sångfåglar och ormar

Det är nervöst när man älskar en triologi och så kommer det en bok som hör ihop med den. Men jag hade inte behövt vara nervös. Boken passar väl ihop med triologin och ger en utmärkt förförståelse till allt som händer sedan. Den utspelar sig 64 år innan Hungerspelen, Berättelsen visar att saker och ting aldrig är svart-vita. Det är intressant att lära känna Snow som ung och se vad som format honom. Nu vill jag läsa om Hungerspelen och se hur jag uppfattar Snow i de böckerna. 


Handling: Balladen om sångfåglar och ormar följer vi händelserna som skedde 64 år innan Hungerspelen-trilogin utspelar sig.
Balladen om sångfåglar och ormar tar sin början på morgonen inför den tionde "Slåttern". Ceremonin där regimen väljer ut vilka två ungdomar som ska delta, och med all sannolikhet slaktas, i Hungerspelen. Regimen påstår att Hungerspelen hålls för att bygga upp en stark, trygg och lydande nation.
Men är det verkligen det samhället som folket vill leva i, och till vilket pris?

Denna ödesmättade morgon får vi följa 18-årige Coriolanus Snow, och det kommer att dröja länge innan han blir den fruktade diktator som vi lärt känna honom som i de tidigare böckerna.

Betyg: +4 av 5
Läsålder: från ca 15 år
Förlag: BonnierCarlsen 

Inga kommentarer: