lördag 23 maj 2020

Aysa och lillebror simmar av Therese Alshammar och Jonas Burman

Det här är en bilderbok som jag tycker om för så många saker. 

Det är så fint att se Aysas kärlek till sin lillebror. Det bidrar till att berättelsen känns så varm. Det gör även det faktum hur mamman behandlar Aysa. Jag älskar att mamman fantiserar och leker med Aysa och hjälper till att göra badutflykten till en magisk vattenlek. Hur hon lyssnar på henne. Hon är som man vill vara som mamma. 

Så tycker jag om att vatttenövningar är centrala i berättelsen samt att det även i slutet finns några beskrivna. Barnet som lyssnar till berättelsen och ser på de gulliga och färgglada illustrationerna kommer att uppleva att vatten och bada är kul. Första stegen till att lära sig simma blir så mycket lättare.


Handling: Plask och lek för alla vana och ovana vattendjur. Aysa har väntat och väntat på att få ta med sin lillebror till simhallen. Han är liten och kan ingenting, men idag ska han få följa med för första gången. Äntligen ska Aysa få visa alla sina vattenkonster och leka i den plaskiga, härliga bassängen igen. Och när mamma behöver hjälp för att fånga en försvunnen stjärna får Aysa flyta iväg på ett spännande undervattensäventyr. Kanske ända ut i rymden?

Betyg: +4 av 5
Läsålder: från ca 3 år
Förlag: BonnierCarlsen

Inga kommentarer: