måndag 13 april 2020

Nationen: en underhållningsroman av Michaela von Kügelgen

Det var så roligt att få besöka Helsingfors nations- och studieliv, både lik min egen universitetstid och inte. Jag får lära mig många nya ord som gulis, sillis, halare, Ylonz  och småkusiner. Saker som man känner igen, fast i annan form. Nya saker, som efter ett tag in i boken blir välbekanta.

Michaela von Kügelgen målar upp studentmiljön och huvudpersonernas liv med skicklig hand. De blir inte karaktärer, utan letar sig ut från sidorna i form av kött och blod. Hon skildrar så bra att inte veta vilken väg man ska följa och att känna sig misslyckad. Att se andra gå vidare och vilja mer.

Jag är så glad över att ha med hjälp av denna bok fått tillbringa tid på Västra Nylands nation och vara studentlivet igen. Det är precis så här böcker ska vara!


Handling: På dansgolvet på studentnationen Västra Nylands Nation i Helsingfors trängs Astrid, Saga och Mikael. Astrid bor praktiskt taget här. För henne betyder nationen allt, och hon är redo att torka upp gulisarnas spyor för att en dag få bli ordförande. Saga är egentligen alldeles för gammal, en dinosaurie som vuxit fast i den ölluktande inredningen. Hon känner sig konstant lite för tjock, lite för fattig, lite för full, medan hennes vänner pysslar blöjtårtor inför ännu en babyshower i Esbo. Och Mikael, Mikael hör egentligen hemma på handbollsplanen i Karis - men om man studerar måste man festa, eller? När hans dröm om Bundesligan går i kras tappar han greppet, och hans beteende får oanade konsekvenser.

Betyg: 4 av 5

Förlag: Förlaget
ISBN: 9789523332652

Inga kommentarer: