måndag 20 april 2020

Ljusklotets mysterium av Tobias Söderlund

Det är smart av Tobias Söderlund att låta boken börja med en skildring av Vanessas Q&A på sin vlog, för det blir en smidig återblick till förra boken som känns helt naturlig. Det gör också att berättelsen från start känns som att den är på riktigt.

Den känslan bevaras genom boken. Marteboljuset, som bokens handling kretsar kring, är ett känt mysterium. Att mysteriet finns på riktigt bidrar till ett rysligt sug i maggropen när man läser. Jag tycker också Tobias Söderlund lyckats få till en trovärdig tolkning av det.  För övrigt så älskar jag att han låter berättelsen få vara riktigt läskig, på tal om rysningar.

Författaren har också hittat rätt i dialogerna och skildringen av barnen. De skulle kunna vara plockade ur någon av de klasser jag haft. Det bidrar också till den där ”på riktigt”-känslan, som barn i slukaråldern älskar. 

Det är underbart att kunna sätta En sådan här spännande och läskig berättelse med lite kärlekspirr i händerna på barn i 9-12 års åldern.


Handling: Ett mystiskt ljusklot, en hemsökt herrgård och ett väsen som lurar i skogen ...Vanessa är alldeles pirrig inför nyårsresan till Gotland. Tillsammans med Martins familj ska hon och pappa bo på Katthamra gård, som sägs vara hemsökt. Dessutom ska pojkvännen Abbe följa med. Hon tar med sig kameran, den som kan filma spöken, trots varningarna hon fått. Kanske kan hon lyckas fånga ett spöke på film igen och bli Youtube-kändis på riktigt! Men resan blir läskig på ett helt annat sätt än väntat. Under en utflykt till Martebo dyker ett stort ljusklot upp från ingenstans. Och när det försvinner är en ur sällskapet borta. Ingen förstår någonting, men kameran har snappat upp något som alla andra missat.

Betyg: +4 av 5

Läsålder: från ca 9-10 år
Förlag: Rabén&sjögren 

Inga kommentarer: