onsdag 1 april 2020

I väntan på mitt ovanliga liv av Pär Sahlin

Det är skickligt att kunna skildra en 13-årings liv så här trovärdigt. Liksom att få läsaren att vilja hänga med huvudpersonen och fortsätta läsa.

Författaren får verkligen fram känslor i berättelsen, t ex hur jobbigt det är för Silas när han närmar sig porten hemma. Hur rädd han är att Viggo, som mobbar honom, ska vänta på honom där. Författaren väcker också mycket känslor i läsaren.

Det här är en läsning som jag önskar åt varje barn, tjej som kille, i slukarålderns senare del. En given högläsarklassiker.


Handling: 13-åriga Silas lever ett helt vardagligt liv som kanske är lite för vanligt, för förutsäg­bart. I Silas lägenhetshus bor djävulen på botten (mobbaren Viggo) och ängeln på toppen (coola, snygga, orädda Narin). Silas är upp över öronen förälskad i Narin, men trots att de går i samma klass har de aldrig pratat. Silas enda vänner är 80-åringarna Gun och Åke och deras hund Tubben. Silas känner att någonting måste hända. Hur ska han kunna komma närmare Narin? Tillfället kom­mer när klassen ska på lägerskola och paddla kanot i två dagar, och Silas börjar spinna ihop en plan. Men det som började som en perfekt plan slutar riktigt illa. Samtidigt måste Åke in på sjuk­huset. Kommer han att klara sig? Och vad kom­mer att hända med Gun, kiosken och Tubben?

Betyg: 4 av 5
Läsålder: från 9 år
ISBN: 9789174693058

Inga kommentarer: