måndag 30 mars 2020

Familjen av Cecilia Lidbeck

Det här är något nytt. Jag har aldrig läst en berättelse för barn som handlar om sektliv. Tänker nu: varför har ingen gjort det förut? 

Det är en intressant läsning. Cecilia målar skickligt upp livet som huvudpersonen Ella lever där på Gården. Ella får lära sig att alla de utanför Gården är förtappade och kommer att dö, eftersom de bara tänker på sig själva och förgiftar både jorden och sina kroppar. Det är intressant att läsa vad hon tänker kring allt och lära känna henne. Att få se hur hon har det och vad hon får lära sig. 

Det blir också mycket intressant när hennes trosvisshet får sig en törn när hon börjar träffa en pojke, som står utanför stängslet. Hon tänker att hon ska få honom att inse sanningen, men han väcker tankar hos henne. 

Summa summario är det en välskriven berättelse, som är riktigt intressant. Den väcker mycket tankar och frågor. Kan med fördel användas som högläsningsbok i åk 5 eller 6.


Handling: Ella bor med Familjen på Gården. I Familjen är det Far som styr. Han ser till att maten välsignas av solen och att inget utifrån, inget förgiftat, kommer innanför stängslet som omringar dem. Det gäller att göra allting rätt om man ska överleva Kollapsen. En dag får Ella syn på en pojke på andra sidan stängslet. Han måste vara en av de förlorade. Men varför ser han då så solbränd och frisk ut? Det han berättar om världen stämmer inte med det som Far lärt ut. Ella måste ta reda på sanningen.

Betyg: +4 av 5

Läsålder: från ca 10-11 år 
Förlag: Lilla Piratförlaget
ISBN: 9789178131273

Inga kommentarer: