måndag 30 mars 2020

Blixtbarn av David Renklint

Bokens maror får mig att tänka på White walkers i Game of Thrones. Lika läskiga och samtidigt lika fascinerande. Där kommer vi direkt till vad som är bra med boken. Det får vara otäckt. Huvudpersonen har i bokens början blivit av med sin hand och har bara en stump kvar. Barnhemsföreståndaren är elak. Den vuxne huvudpersonen vet inte svaret. Barn dör. Författaren litar på barns förmåga att klara av det svåra. 

Därefter kommer vi till det andra som är bra. Det är en spännande äventyrsberättelse. Det behövs fler äventyrsberättelser. I alla fall fler som den här som stimulerar nyfikenhet och fantasin.

Jag brukar få frågan om vilka böcker man kan läsa högt i mellanstadiet. Det här är en bok som jag lägger till i listan. Det finns även en lärarhandledning till boken på förlagets sida. Visst passar den lika bra att läsa på egen hand. Den är verkligen perfekt för slukaråldern.

Boken kommer läsas, älskas och pratas om. Det är en sak som är säker!


Handling: Under en förödande storm och det första åskovädret på evigheter träffas Eli av blixten. Huset hon bor i börjar brinna och hon förlorar såväl sina föräldrar som sin hand. Kvar finns bara en stump som ger ifrån sig en kraftfull strålning, och en svart röta som äter sig upp längs armen.

Samtidigt sker saker i världen runtomkring. Elis hemstad Pokol avfolkas snabbt. Isarna söderut smälter och marorna som legat infrusna tinar upp och vandrar norrut i stora flockar. De marar allt i sin väg -- bara att snudda vid en mara räcker för att bli markysst och därmed gå förlorad.

I hopp om att bota stumpen beger sig Eli tillsammans med sin faster Glispa ut på ett farofyllt äventyr. De letar upp nekromanter och shamanister, jagas av nordulvar och tvingas gång på gång slåss mot marorna som blir allt fler. Det är en resa som tar dem till de mest avskyvärda platser, men också till de allra vackraste. Och deras uppdrag kommer snart att handla om långt mycket mer än att finna ett botemedel.


Betyg: +4 av 5
Läsålder: från 9 år
ISBN: 9789132211041

Inga kommentarer: