lördag 5 oktober 2019

Planeten Frank

Vilken pärla detta är! Jag blir alldeles varm inuti när jag tänker på den, och tänker på den gör jag ofta. Det var länge sedan en bok fastnade hos mig på det här sättet. Det var kombinationen av charm, ärlighet och tragik som gjorde det för mig. Det och hur den belyste svårigheter med olika generationers tänk och svårigheten med att tillhöra två kulturer.

”Planeten Frank” sparar jag åt döttrarna i bokhyllan. Eller i ärlighetens namn, mest till mig själv, även om jag blir själaglad om de vill läsa den sedan.


Handling: Frank Li går sista året i high school och är en "Limbo", hans ord för koreansk-amerikanska tjejer och killar som hamnar i glappet mellan sina föräldrars traditionella värderingar och den egna uppväxten i södra Kalifornien. Hans föräldrar har en tydlig regel när det gäller dejting: träffa bara koreaner, vilket ska visa vara knepigt när Frank blir kär i Brit Means, som är smart, vacker - och vit. Franks Limbokompis, Joy Song, är i en liknande knipa, så de två ingår en pakt: De ska låtsas att de dejtar varandra så att deras föräldrar lämnar dem ifred. Till en början tycker Frank att det är en oslagbar plan, men snart börjar han undra om hans fejk-dejting-idé verkligen är så bra och om han någonsin har förstått det här med kärlek, eller sig själv, över huvud taget. 

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Planeten Frank
Originaltitel: Frankly in love
Författare: David Yoon
Antal sidor: 382
Förlag: BonnierCarlsen
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789178032235
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: