söndag 1 september 2019

Manhattan Beach av Jennifer Eagan

Manhattan Beachär nominerad till Årets bok och visst kan jag förstå varför. Det är en skickligt berättad historia. Framför allt tar den en tillbaka till tiden för andra världskriget. Författaren målar upp den scenen bra med många tidstypiska detaljer.

Huvudpersonen Anna går sin egen väg och jag älskar hur hon bestämmer sig för att bli dykare och ger allt, trots att kaptenen bara vill ha manliga dykare. Skildringarna om hur hon kämpar är mina favoritdelar i boken. De och de delar som handlar om den handikappade systern. De är berörande och känns så verkligt skildrat. Det är både mörker och ljus. Lycka och sorg.

Manhattan Beach” är helt enkelt en roman som man inte glömmer.

Handling: New York, 1930-tal. Efter att Anna Kerrigans pappa försvunnit under oklara omständigheter tvingas hon axla ansvaret för familjen. När kriget bryter ut får hon jobb på skeppsvarvet och blir sedan varvets första kvinnliga dykare, samtidigt som letandet efter fadern leder henne till gangstern Dexter Styles och hans glamorösa värld. Manhattan Beach är Jennifer Egans hyllade återkomst till det episka berättandet. Det är en roman om kärlek och gangsters - en levande historisk noir med oförglömliga karaktärer.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Manhattan Beach
Författare: Jennifer Eagan
Antal sidor: 300
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789100174958
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

1 kommentar:

Louise Baumgärtner sa...

Låter som en väldigt speciell bok, intressant!