tisdag 14 maj 2019

Bli en zombieöverlevnadsexpert

Denna fina lilla bok lär barn hur de ska bli överlevnadsexperter genom att använda sig av zombier som tankelek. Som det står i inledningen: ”Om du är förberedd på en zombieattack, så är du förberedd på att överleva det mesta: strömavbrott, översvämningar, bränder, sjukdomar, olyckor och naturkatastrofer”. 

Det är ett smart grepp att koppla ihop zombier och överlevnadsstrategier, när man vill locka barn att läsa den. Det lockar många fler att plocka upp boken. Till exempel min 13-åring som inte läser så mycket böcker just nu, utan sitter mest och ritar. Men när jag visade upp ”Bli en zombie-överlevnadsexpert” la hon direkt beslag på boken. När jag efter en lång tystnad försökte fråga om hon tyckte den var bra fick jag bara en arg blick och ”Schh! Stör inte” till svar. 

Bli en zombie-överlevnadsexpert” är lättsamt informativ. Det finns många kloka tips, t ex hur man kan få upp värmen när man fryser eller hur man kan hantera stress och oro. Man lär sig strategier som STOP (Stanna Tänk Orientera Planera) och 4H som man kan använda för att trösta (Håll om, Håll tyst, Håll ut, Häll i). Det finns förslag på utrustning som kan vara bra att ha och packlistor. Det finns även samarbetsövningar, eftersom ensam är svag vid en katastrof. Det finns så mycket att läsa och ta till sig även för vuxna att jag tänker: Det var denna som skulle delats ut till alla hushåll.



Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Bli en zombie-överlevnadsexpert
Författare: Herman Geijer, Claes Tovetjärn
Antal sidor: 80
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789150120639
Finns t ex hos: AdlibrisBokuscdon
cdon

1 kommentar:

tant Hanneles bokparadis på Hisingen sa...

intressant, har varit statist i en zombiefilm... men har glömt slutet