lördag 13 april 2019

Tack för allt av Christina Waldén

Tack för allt är helt makalöst bra. Läser du inte denna, då missar du något. Läser inte ditt barn den, ja då är det en stor förlust.

Det är så fint att Tack för allt finns. En bok som beskriver en annan verklighet i Sverige än den som oftast skildras i barnlitteraturen. Förorten, betongdjungeln, är i fokus. Det är otroligt viktigt, ur så många aspekter. Den enklaste är väl att det lockar fler läsare bland barn som växer upp där, men det större är att de läsare som lockas att läsa får en stor vinst. De som växer upp så här får sin verklighet bekräftad och det är viktigare än man tror. Det utan att förminska det svåra, men ändå med ett ljus, ett hopp och ett mod. Dels de som inte växer upp så här, får sin värld vidgad. Får sig en tankeställare.

I Tack för allt lyfts Hawas mamma och de mammor som liksom henne finns där ute och försöker stoppa det som sker. Boken skildrar verkligheten. Det är så vackert. Jag är vansinnigt förtjust i Hawas mamma men jag är också förtjust i huvudpersonen, Hawa, som drömmer att bli polis. Hon är realistiskt skildrad, på ett sådant sätt att man tar henne till sitt hjärta.  

Tack för allt är en spännande svensk Damernas detektivbyrå i förorten för 9-12 åringar. Heja Christina Waldén som gör det så bra!Handling: Hawa drömmer om att bli polis när hon blir stor. I väntan på det har hon startat en detektivbyrå. En dag blir hon vittne till en skottlossning när hon ska köpa pizza. Och bara någon dag senare hittar hon knark på ett mycket oväntat ställe. Vad är det som händer? Kan den före detta brottslingen Nettan stötta Hawa och hennes vänner? Eller Dembe som tränar fotbollslaget?

Hawas mamma får nog av all kriminalitet och börjar nattvandra tillsammans med andra mammor för att området ska bli tryggt igen. När Hawa får vackra blommor skickad till sig utan avsändare, förstår hon att någon försöker säga henne något. Men det är inte det som hon först tror.
Betyg: 5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Tack för allt
Författare: Christina Wahldén
Serie: Fristående fortsättning på Falafelflickorna
Antal sidor: 167
Förlag: raben&sjögren
Utgivningsår: 2019
ISBN:9789129715859
Finns t ex hos: AdlibrisBokuscdon

Inga kommentarer: