fredag 11 januari 2019

Leona: Ur aska i eld av Jenny Rogneby

Jag är fortfarande skakad av denna mörka läsning. Att jag själv har en tonårsdotter gör givetvis att det blir en jobbigare läsning, eftersom det berör psykisk ohälsa bland ungdomar och vad det kan leda till i värsta tänkbara scenario. 

Jenny Rogneby har skapat en dramatisk berättelse i Ur aska i eld, som är omöjlig att lägga ifrån sig. Den är också spännande för att den handlar om en kvinna som inte följer normen på hur man ska vara, varken som polis eller i övrigt. Man vet liksom aldrig vad hon kommer att göra eller ta sig till. Det är roligt att Jenny Rogneby valt en sådan huvudperson, för det utmanar mig som läsare i mina åsikter och tankar. Det får mig att tänka till!

Jenny Rogneby klarar galant att skildra detta svåra, viktiga ämne och ro det i land. Vilken utmärkt fortsättning i serien om Leona!


Handling: Sex ungdomar hittas döda efter en häftig brand på Skeppsholmen i Stockholm. Utredaren Leona Lindberg kopplas in på fallet, och en förundersökning om mordbrand inleds. När ännu en våldsam brand bryter ut på Centralstationen mitt i rusningstid uppstår fullständigt kaos. Många skadas och dödas. Bränderna följer ett otäckt mönster och den enda överlevande som vet bakgrunden är en sextonårig flicka som ligger nedsövd, svårt brännskadad på Karolinska sjukhuset. Leona inser att ungdomarna har lockats in i en livsfarlig självmordslek som sprids via nätet. För att förhindra att fler dör måste hon snabbt ta reda på vad den går ut på, vem som kan tänkas ligga bakom, och var nästa brand kan komma att ske. Samtidigt fortsätter Leona sitt dubbelliv med en fot på var sida om lagen. Omständigheterna har tvingat henne att ligga lågt under en tid, men nu står hon i begrepp att sätta en ny plan i verket för att uppnå sina mål. Men planen innefattar en man som hon får oväntat starka känslor för, och problemet är att han inte är så samarbetsvillig.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Leona: Ur aska i eld
Författare: Jenny Rogneby
Serie: Leona #4
Antal sidor: 350
Förlag: Wahlström&Widstrand
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789146235026
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: