torsdag 4 oktober 2018

En ny tid av Ida Jessen

Ida Jessen visar hur rasande skicklig hon är i boken En ny tid. På knappa 200 sidor berättar hon en historia som totalt fångar mig. Det är en vilsam och finstämd läsning, som får ta tid. Jag går ner i varv medan Lilly Bagges liv på början av 1900-talet breder ut sig framför mig, i stort liksom i smått. Att berättandet sker i dagboksform känns helt rätt och är alldeles underbart.

Det är på en gång är det en skildring av ett helt annat samhälle än dagens jäktade, samtidigt som det är en skildring av en stark kvinna som varit satt på paus i 22 år. När hennes man ligger döende på sjukhuset tar hon upp sin dagbok och börjar skriva igen, efter att inte ha skrivit ett ord under hela äktenskapet. Hon har levt ett begränsat liv med en kall man, när hon tydligt önskar värme. Men sedan i och med makens död släpps hon så sakteliga fri. Hon blir återigen en stark kvinna, som vågar sticka ut. Jag älskar skildringen hur hon går upp på polisstationen och ordnar körkort.

Det bästa är att jag slipper få seperstionsångest efter En ny tid, eftersom man kan läsa vidare i Doktor Bagges anagram och få fortsätta befinna sig i deras värld. Vilken lycka!


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: En ny tid
Originaltitel: En ny tid
Författare: Ida Jessen
Serie: Bagge #1
Antal sidor: 220
Förlag: Historiska media
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789175455778
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: