torsdag 21 juni 2018

Nykomlingen av Tracy Chevalier

Vilken fantastisk tolkning av Othello! Och vilken fantastisk berättelse i sig! 

Tracy Chevalier har tagit tragedin Othello och förvandlat den till en berättelse som utspelar sig på 70-talet. Othello har blivit Osei, en 11-årig diplomatson med rötter i Ghana. Han börjar ny, som skolans ende svarte elev, när det är en månad kvar av terminen. Eleven Dee i hans klass förälskar sig i honom och han i henne. Det är bara det att Rod  är i sin tur kär i Dee och är inte alls glad över det hela. Skolgårdens kung och mobbare Ian är missnöjd med hur populär Osei är och smider illvilliga planer för att krossa honom. I de planerna drar han in Mimi som motvilligt hjälper honom.

Det är när jag efteråt funderar och jämför som jag inser hur skickligt författaren översatt Shakespeare tragedi med en ny spelplan och gett den en annan aktualitet, samtidigt som hon inte ändrat huvudstråken i historien. Jag uppmanar dig att läsa Othello och jämföra så tror jag du blir lika hänförd som mig. Otroligt skickligt! 

Jag gillar verkligen idén att låta det utspela sig på en skolgård. I mitt huvud fick dock eleverna vara något år äldre. Det är en färgstark, intensiv och mörk berättelse som får 70-talet att återuppstå med dess skolgårdslekar och dess smygrasism. Det kommer ta ett tag innan jag hämtat mig från den här läsupplevelsen!Betyg: -5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Nykomlingen
Originaltitel: New Boy
Författare: Tracy Chavalier
Serie: The Hogarth Shakespeare
Antal sidor: 207
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789146229919
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: