tisdag 16 januari 2018

Mot den glittrande snön vid världens ände

Mot den glittrande snön vid världens ände är som en pusseldeckare blandat med en historisk roman och en gnutta magisk realism. Hur kan man inte bli alldeles glittrig i ögonen av det? Det går inte! Speciellt eftersom författaren gör det så bra!

Mot den glittrande snön vid världens ände utspelar sig 1885, när en expedition ska ge sig ut i Alaska. Det är översten Alan Forrester som ska leda den. Det är tänkt att hans fru ska följa med, men då de upptäcker att hon är gravid blir hon förbjuden av det av läkaren. Så Alan åker själv.

Man får följa vad som händer under expeditionen, alla vedermödor och upptäckter liksom vad som händer hemma i Vancouver, där hans fru finns. Hon är förresten verkligen fascinerande. Hon studerar fåglar och har en uppfriskande framåtanda.

I nutid får man läsa brev från en arkivarie på ett museum. Han har fått överste Allan Forresters dagbok och brev liksom hans frus skickad till sig, men även foton och lista på artifarkter från expeditionen.

Mot den glittrande snön vid världens ände är verkligen genialt skrivet med sin blandning av brev, dagboksanteckningar och beskrivningar om artefakterna. Det var länge sedan jag blev så här positivt överraskad över formen på en bok. Mina ögon glittrar.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Mot den glittrande snön vid världens ände
Originaltitel: To the Bright Edge of the World
Författare: Eowyn Ivey
Antal sidor: 446
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789170284984
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, cdon


Inga kommentarer: