lördag 23 april 2016

Monstret i natten av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem

Jag älskar Mats Strandberg för att ha skrivit en sån underbar bok. Monstret i natten är en fullpoängare här hemma hos både 7-åringen och 10-åringen. Det här är några av skälen:

För det första tyckte barnen att boken var så bra att de ville de inte att jag skulle sluta läsa. Jag fick vara grymma mamman (efter 6 kapitel!!!) som sa att: "Imorgon får ni veta hur det går."

För det andra kände barnen igen sig i så mycket och älskade boken för det. De nickade och stoppade min läsning titt som tätt med: "Så där är det!" "Precis!" "Mmm"

För det tredje: Magnolia. Hur underbart är det inte att mina barn också var tvungen att smaka på det ordet och ville att vi skulle köpa ett Magnoliaträd.

För det fjärde. För att monster inte behöver vara något otäckt. Utan för att de vill bli kliade på mage. Och gosade med.

För det femte: För att det får vara den där bokälskande men i andras ögon udda personen som får stå i centrum och som får bli något fint. Han med stort hjärta som de andra retas med. Han som älskar sin granne fast de inte är släkt.

För det sjätte: för att boken tar upp det här med rädsla för det annorlunda. Hur hjärtekrossare det än är med att de inte förstår att monstret bara vill bli kliad på magen är ju det något som händer i Sverige idag. Rädslan för det annorlunda får folk att göra de mest konstiga saker och det är något vi behöver lyfta och prata om.

För det sjunde för de underbara bilderna. Jag älskar hur Sofia Falkenhem tolkar texten och hur den blå färgen speglar stämningen i boken.

För det åttonde: för att mina barn bad mig att be författaren att skynda sig med nästa bok för att de älskade Monstret i natten. Det är ett fantastiskt betyg. De kunde inte fatta att de inte skulle få höra fortsättningen på en gång. De längtar så de kan dö efter nästa del. Det är fint att de får längta så efter en bok.

För det nionde: För att vi vuxna får vårt lilla extra med alla referenser till saker som t ex att huvudpersonen heter Frank Steen (Frankensteins monster) eller hockeykillen Jasse i Kristallsjön (kan ni lista ut den?). Jag älskar och beundrar så när en författare kan skriva en bok för två målgrupper på en och samma gång. Jag har sagt det ofta och jag säger det igen: det är de som är de absolut skickligaste författarna.

För det tionde: för att jag kan inte sluta prata och tipsa om denna bok. Gör det i alla möjliga konstiga sammanhang.

Har du läst allt detta och fortfarande inte rusat ut och köpt boken så säger jag bara: Spring och köp Monstret i natten NU! Annars begår du ett stort misstag och du kommer att ångra dig kollosalt.

Boken passar från ca 6 år.

Är du lärare så finns det numera en lärarhandledning till böckerna här.


Franks nionde födelsedag blir inte alls den födelsedagsfest hans föräldrar tänkte sig. Inte en enda av Franks klasskompisar kom och dessutom blev han biten av grannes snälla hund. Därefter börjar han på nätterna förvandlas till ett monster. Ett snällt monster som vill bli kliad på magen. Men det förstår ingen. De blir bara rädda och flyr och så börjar ena historien hemskare än den andra spridas. Tur att Franks föräldrar och bror inte vet att monstret är Frank.

Betyg: 5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Monstret i natten
Författare: Mats Strandberg
Illustratör: Sofia Falkenhem
Antal sidor: 101
Förlag: Rabén&Sjögren
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789187343704
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

Inga kommentarer: