fredag 22 april 2016

Stora och små lögner av Liane Moriarty

Tonen, som gjorde att jag förstod att jag skulle komma att tycka om i Stora och små lögner , sattes direkt i boken genom gamla Mrs Ponder som ser ut genom sitt fönster på skolan och pratar med katten. Det är frågesportskväll och ett bråk utspelar sig där. Hon pratar med katten på ett sånt härligt sätt och samtidigt så väcks nyfikenheten om vad som pågår där nere i skolan.

Därefter får man pusselbit efter pusselbit om vad bråket handlade om samtidigt som man lär känna tre av mammorna närmare. Det är ett väldigt bra sätt att berätta en historia. Dessutom får man veta lite mer genom citat hämtade ur polisrapporten från de olika personerna som var där. Först visste jag inte riktigt vad jag skulle tycka om det, men det blev en av de saker som gjorde Stora och små lögner speciell.

Jag tycker om Stora och små lögner för bokens härliga humor. Jag älskade t ex passagen i bokens början om när Madeline sitter i bilen och funderar på det här med att fylla 40 år och hur hon som fyrtioåring känner sig förpliktigad att med sin kropp skydda och täcka en tjugoårings kropp om en mördare sprang lös. Detta för det är inte mer än rätt att man tar en kula för ungdomen eftersom man levt tjugo år längre. Men då irriterar hon sig på föraren i bilen framför som använder mobilen medan hon kör:
"Precis! Snärtan skulle inte ens ha lagt märke till den beväpnade mördaren. Hon skulle ha tittar helt tomt på sin mobil medan Madeline offrade sitt liv för henne! Man blir så förbannad!"


Men det är inte bara humor utan det finns mörka stråk som handlar om hur intriger kan trassla till saker och ting samt att man inte ser allt på utsidan. Hur lätt det är att dra snabba slutsatser och vad svårt det är att våga berätta det man skulle behöva berätta.

Ju mer jag läste boken ju mer förtjust blev jag i den. Lianne Moriarty beskriver sina personer så bra och visar även deras sidor som inte är så bra. Hon visar också exempel på när man tror att man vet vad andra tänker och hur de tänker. Det är ju så lätt att tro att man är tankeläsare.

Fast en sak som kanske är mindre bra, det är att Stora och små lögner har hjärntvättat mig in i ett uttryck. Nämligen: Åh jämmer. Och ni som tror att ni kan läsa boken och komma undan att det sätter sig... Tänk om! Det smittar!

Vilken underbar läsupplevelse Stora och små lögner var!


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Stora och små lögner
Originaltitel: Big little lies
Författare: Liane Moriarty
Antal sidor: 313
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789100156701
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

Inga kommentarer: