onsdag 28 oktober 2015

Rörelsen: den andra platsen av John Ajvide Lindqvist

När jag tänker tillbaka på min läsning av Rörelsen: den andra platsen. så konstaterar jag att det finns väldigt mycket som jag gillar med den. Som t ex det faktum att John Ajvide Lindqvist använt sig själv, men ändå inte, som huvudperson. Det vill säga boken handlar om den fiktiv John Lindqvist. Känslan av boken är också att den är väldigt meta. Det älskar jag!

En annan sak som gör att jag gillar boken är hur personerna förändras efter att varit i kontakt med det som är i badkaret. Det känns som om frågan boken skrivits ur är: Tänk om man inte förvandlas till det bättre om man är i kontakt med något okänt utan istället förvandlas till en värre och otillfredsställd version av sig själv? Hur kan man ändå lockas av det? Hur groteskt kan saker och ting bli? Vad kan människor göra för att slippa vara otillfredsställda?

Jag fångas också av den berättelse som John Lindqvist i boken skriver om det lilla barnet som pojken träffar. Den berättelsen är så krypande ruggig. Hela boken pendlar mellan att ge en obehaglig stämning och vara riktigt groteskt äcklig. Man får inte vara så känslig när man läser denna. Men det passar berättelsen och ger en helhet.

En sak som jag inte väntat mig att jag skulle komma att tycka efter att ha läst boken var att det var så kul att läsa 80-tals beskrivningarna och känna igen sig. Jag hade inte trott att det skulle vara så många 80-tals markörer i den.

Rörelsen: den andra platsen är andra boken i en planerad triologi. Den första boken heter Himmelstrand. Det här är en prequel till den. Den sista boken ska tydligen heta X- den sista platsen. Jag ser fram emot att läsa den och se hur allt hänger ihop och faller på plats.

Till sist måste jag säga att jag är så glad att denna bok nominerats till Augustpriset.


Rörelsen: den andra platsen handlar om John Lindqvist som
flyttar in i ett litet gårdshus på Luntmakargatan i Stockholm. Det ligger vägg i vägg med Brunkebergstunneln. Han försöker sig på en karriär som restaurangtrollkarl. Han vill vara med i Nordiska mästerskapen och vinna i grenen close-up-trolleri, men blir tagen för snatteri och får tillbringa en natt i häktet. Efter han kommit tillbaka börjar grannarna uppträda konstigt och John upptäcker att badkaret som ligger i duschrummet i tvättstugan är en möjlighet till en resa till en annan plats.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Rörelsen: den andra platsen
Författare: John Ajvide Lindqvist
Antal sidor: 273
Förlag: Ordfront förlag
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789170378386
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon
#augustpriset


Inga kommentarer: