tisdag 19 november 2013

Plommonträdet av Ellen Marie Wiseman

Jag tappar nästan andan när jag läser den här boken, när jag tänker på hur grymma människor kan vara mot varandra. Varför? Nu är ju det här en skönlitterär bok, men den handlar ju om andra världskriget och det fasansfulla som nazisterna gjorde mot bland annat judarna. Hur kan människor så tappa sin medmänsklighet? Samtidigt så påminns jag när jag läser boken om hur otroligt modiga människor kan vara när de känner medmänsklighet.

Plommonträdet är en väldigt gripande och tankeväckande bok. Jag tyckte om att den var skriven ur en tonårig tysk flickas synvinkel. Jag tycker också om hur Ellen Marie Wiseman beskriver vardagslivet och hur hon målar upp det hela framför mig.

Plommonträdet handlar om en ung fattig tysk kvinna Christine, som arbetar i en rik judisk familj. Samma dag som den judiska sonen i familjen berättar att han har känslor för henne, så kommer regler om att tyskar inte får arbeta för judar. Plötsligt ändras allt. Hon får inte träffa Isaac annat än i hemlighet och det blir allt svårare att träffas. 

"För sjuttonåriga Christine Bölz började kriget med en överraskande inbjudan till Bauermans höstfest. Denna sköna höstdag 1938 var det omöjligt att föreställa sig de fasor som väntade. Luften var lika uppfriskande och mild som de knallröda  äpplena i fruktlundarna utmed de flacka sluttningarna i dalgången ner mot floden Kocher."

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Plommonträdet
Originaltitel: The Plum Tree
Författare: Ellen Marie Wiseman
Antal sidor: 457
Utgivningsår: 2013
Förlag: Massolit förlag
ISBN: 9789187135545
Finns t ex hos: AdlibrisBokiaBokusCdon

Inga kommentarer: