lördag 29 december 2012

Divergent av Veronica Roth

Divergent är en av de bästa böcker som jag läst 2012. Jag älskar verkligen dystopiska böcker som den här! Jag älskar svärtan i boken och jag älskar huvudkaraktären. Det är första delen i en triologi och jag kan inte vänta på att få kasta mig över nästa del!

Divergent handlar om en framtid där människor delas in efter de falanger de tillhör eller inte tillhör. Det finns fem fallanger: de osjälviska, de tappra, de lärda, de ärliga och de fridfulla. Så finns det de Fallanglösa också. När man blir 16 år får man göra ett lämplighetstest som talara om vad man har fallenhet för, vilken fallang som man skulle passa bäst i. Sedan får man själv välja vilken fallang man vill tillhöra. Problemet är bara att väljer man en annan fallang än den ens familj tillhör så tappar man kontakten med dem eftersom ens fallang blir ens nya familj. Baetrice tillhör de osjälviska, men tycker inte själv att hon riktigt passar in. Hon får kämpa för att göra osjälviska handlingar. Något som verkar naturligt för hennes bror. Så kommer dagen för lämplighetstestet, men det visar något som ingen väntat sig. Något som Beatrice inte får berätta om.

Betyg: -5 av 5
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Divergent
Orginaltitel: Divergent
Författare: Veronica Roth
Del av serie: Del 1 av 3
Antal sidor: 362
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789174992311
Finns t ex hos: Adlibris, Bokia, Bokus, CDON

1 kommentar:

Carro sa...

Jag var riktigt sugen på att läsa den ett tag, efter att ha sett många bra recensioner om den på bokbloggar, så jag köpte hem den på engelska. Sedan har den bara blivit stående av någon anledning..