torsdag 17 maj 2012

Little Bee av Chris Cleave

Den första tanke som kommer efter att ha läst den här boken är: Du kan inte undgå att beröras av Little Bee! Författaren har verkligen lyckats skildra denna unga afrikanska på ett bra sätt. Jag kan höra och se henne framför mig. Jag lider med henne, förundras med henne och betraktar världen med hennes ögon. Det går inte att komma ifrån att det är en historia som är hemsk, men ändå lockar den till skratt emellanåt. Jag har en känsla av att det här är en bok som jag kommer att tänka länge, länge på!

"Ni kan föreställa er hur trött jag skulle bli av att berätta min historia för flickorna där hemma. Och det är egentligen orsaken till att ingen berättar någonting för oss afrikaner. Det är inte för att någon vill att man ska förbli okunniga på min kontinent. Det är för att ingen har tid att sätta sig ner och från grunden förklara den civiliserade världen. Eller kanske ni skulle vilja det, men inte klara av det."

"Om jag skulle råka nämna för er att Sarahs hus låg i närheten av en stor park med hjortar som var alldeles tama, skulle ni inte störta er upp från stolen och skrika: Herregud! Hämta min bössa så ska jag ge mig ut och skjuta ett av de dumma djuren!"
Little Bee handlar om en ung afrikanska, Little Bee, som lyckats fly till England. Hon har bott två år på en flyktingförläggning, men släpps nu fri. Hon ringer då till ett par som hon träffat på en strand i sitt land. Något hemskt har hänt på stranden, men vad får man inte veta förrän en bit in i boken. Paret, Sarah och Andrew, är de enda som hon känner till i England och därför tänker hon åka till dom. Mannen har dock tagit livet av sig när hon kommer fram. I Little Bee berättar Little Bee vartannat kapitel sin historia och vartannat kapitel är det Sarah som berättar.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Little Bee
Författare: Chris Cleave
Orginatitel: The other hand
Antal sidor: 310
Förlag: Brombergs
ISBN: 9789173373845
Finns t ex hos: Adlibris, Bokia, Bokus, CDON, FritzStåhl

6 kommentarer:

Marika King sa...

Hallå!

Vilket land kommer hon från? Låter intressant!

Marika

Hanneles bokparadis sa...

det kräver ork och tid även att läsa viktiga böcker

klok som en bok sa...

Den här måste jag sätta upp på min läslista! Undrar också vilket land det handlar om?

Boktokig Eva Boström sa...

Nigeria

Evalinn sa...

Jag har bara läst början av den här boken, men jag föll pladask. Vilket fantastiskt språk Chris Cleave har, jag blev helt förtrollad. Vi läste den i min bokklubb (fast jag inte hann läsa ut den) och det intressanta var att två av medlemmarna fullkomligt avskydde boken (?), en tyckte att den var bra, och jag bara älskar den. Så olika man kan tycka!

Boktokig Eva Boström sa...

Evalinn: Sa de varför de avskydde den? Ja, det är verkligen konstigt ibland hur man har så olika åsikt om en och samma bok! Jag gillade också språket!