onsdag 9 november 2011

Dagens fundering: Hur gör jag en recension? Hur gör du?

Jag läste hos en annan bloggare, för ett tag sedan, om hur hon gör sina recensioner och då började jag tänka. Hur gör jag egentligen mina? Först och främst kan jag oftast inte skriva mina precis när jag avslutat boken. Jag måste tänka lite och låta boken smälta. Ofta en dag eller så. Sedan sätter jag mig vid datorn och bara stirrar på bildskärmen en stund och försöker känna efter vad jag tycker om boken. Boken får ligga brevid mig. Jag tittar då och då på den. Utan att öppna den. Så sätter jag igång att skriva om boken. Jag läser vad jag skrivit och skriver lite till. Ändrar. Lägger till bild och fakta om boken. Ibland känner jag mig inte nöjd och tar bort allt och börjar om från början. En del böcker är lättare att skriva om och en del är svårare. Det är inte alltid lätt att få fram känslan av boken!

När jag vill citera något bläddrar jag i boken tills jag hittar det. Jag lägger aldrig något bokmärke där för att komma ihåg var det var utan litar till mitt minne eller till min förmåga att snabbläsa.

Så hur gör du när du gör en recension?

7 kommentarer:

oumberligating sa...

Hej Boktokan! Ett tag sedan sist vi sågs, hoppas du har hämtat dig ifrån det vilda nattlivet i Göteborg och Bokmässan! Lilla Frun är på gång igen, lite nya event som väntar så vi kanske ses snart, hoppas jag! I vilket fall som helst så har jag gjort lite reklam för dig och din fina blogg idag på min blogg! Du är den enda bokbloggare som får det, de andra ifrån Mässan har inte svarit på mina fina kommentarer, känner mig lite utfrusen! (ler) Fast sådant skiter Oumberlige Peter i, om något år kanske min bok om 1700-talets Möbelsnickarmästare kommer ut och sedan blir det ju barnbok med de virkade mössen Tage och Tilda så det blir kanske lite "bokmingel" för mig med!
Det här med att recensera böcker som jag också gör då och då tycker jag är kul, men lite svårt. Särskilt att bryta ner det till något kort och koncist, min svåra grej, helt enkelt! (se bara på denna kommentar exempelvis). Svårast är det ju om det är något man läst och verkligen gillar, man bör ju försöka vara så objektiv som möjligt! Nu har jag ju turen att ha min "Allmän blogg" så det är ju egentligen inte så noga, ibland så skriver jag ju bara: "Läs den, du kommer inte att ångra dig"!
Ha det så bra på alla sett och nästa gång det står på inbjudan "tag med en vän" till något event, ta med dig din Man så han och jag kan ha det lite mysigt, medans Ni Tanter ränner runt och hälsar på kändisar!
Som sagt Ha det Bäst och var rädd om dig och de dina!
Kram ifrån Oumberlige Peter!

enligt O sa...

Här finns min fundering! http://wp.me/p10aY1-251

klok som en bok sa...

Bra fråga:-) Jag skriver främst vad jag tycker om boken. Vissa är lättare att tycka någon om, andra vet jag inte alls vad jag ska ska skriva.

Lotten sa...

Bra fråga. Läste hos Enligt O innan jag kom hit och skrev lite i hennes kommentarsfält...

Syster Värst sa...

Ännu en intressant fråga!
Jag gör nog på liknande sätt som du, men ibland är det svårt att komma på något att skriva. Något måste ändå ha gjort boken unik och då vill man kunna skriva något om det.

Anna sa...

Du fick mig att fundera, imorgon kommer mitt svar. Tack för den här intressanta funderingen!

Boktokig Eva Boström sa...

oumberligating: Trevligt att ses i torsdag! Tyvärr är det inte så lätt att ta med maken, eftersom han passar barnen när jag är iväg. Kanske någon gång i framtiden jag lyckas få med honom.

enligt O. Vad roligt! Ska genast läsa!

klok som en bok: Vissst är det svårt ibland!

Lotten: Ok. Jag ska läsa där då!

Syster Värst: Tack! Vad kul att du tycker det! Håller med dig om att man vill hitta det unika i boken!

Anna: Tack! Vad kul att läsa hur du gör!