onsdag 27 juli 2011

Sista inlägget

Det här blir sista inlägget denna 5-årsdag. Bloggen är snart 5 år och 1 dag och födelsedagen lider mot sitt slut. Det har varit en bra dag och det har varit lättare att hitta på inlägg för varje timme än jag trodde. men det blir ingen vana så jag hoppas inte att ni blivit vana med så många inlägg från mig! ;)

Jag avslutar mina maratoninlägg med en intervju. Det är en annan bokbloggare som heter Karin Berg som intervjuar mig. Hon är en superduktig tjej som har många järn i elden och som verkligen har ett driv. Här är i alla fall frågorna och svaren:

1) Varför började du bokblogga?
Jag började för att ha koll på vilka böcker jag hade läst och jag ville ha tillgång till min lista var jag än var. Jag har fruktansvärt dåligt minne och lyckas alltid glömma anteckningsböcker hemma. Om min boklista låg på nätet kunde jag ju kolla de böcker som jag läst och så kunde jag ju också lägga till böcker, även om jag inte var hemma.

2) Vilken bok är den bästa du läst genom åren?
Det är den svåraste fråga som finns. Den har jag fått flera gånger. Jag har ingen ensam favorit. Jag har flera favoriter och allt fler blir det. Häxan och lejonet är den största favoriten från när jag var barn. Från min ungdomsperiod (vilken jag räknat till jag slutade lärarhögskolan) var Sofies värld delad med boken Skuggan över stenbänken. Från min vuxenperiod... det blev betydligt svårare eftersom jag läser allt fler böcker per år. Jag kan i alla fall säga att Niceville är den senaste boken som kvalat in på min absolut-en-favorit-lista!

3) Vad är den sämsta boken som du läst?
Gossip Girl böckerna av Cecily von Ziegesar och Hjärtslag av Jens Christian Grondahl. De passade mig verkligen INTE!

4) Vilken bokblogg är du inspirerad av?
Hmmm... jag inspireras av många. Jag inspireras att läsa böcker genom att läsa bokinlägg hos andra bokbloggare... många bokbloggare!!! Jag kan inspireras till funderingar genom att jag läst något hos någon som antingen ger mig associationer eller som mer direkt ställer en fråga som jag funderar vidare på. Jag inspireras säkert också helt omedvetet av saker som jag sett hos andra. Framförallt så inspireras jag till läsglädje genom att besöka alla bokbloggare därute!

5) Vad vill du ge för råd till andra som funderar på att börja bokblogga? Vad är bra och vad bör man tänka på?
Man ska skriva för att det är kul. Man får försöka hitta sin egen stil som passar en själv, men man kan absolut titta på hur andra gör så man får idéer om hur man kan göra. Berätta inte för mycket om vad böckerna handlar om och om man vill berätta något som händer sent i boken ska man varna för det. Det lättar upp med bilder i texten, men jag skulle rekommendera att man undviker bilder som rör sig och också musik som spelas när man kommer in på bloggen. Det kan göra bloggen svårläst och rörig och så kan den ta tid att få fram i webbläsaren. Det är bra att fundera över varför man tycker om boken eller inte tycker om boken och försöka förmedla det. Jag tycker att det är det svåraste att sätta ord på.

6) Ska du till bokmässan i år? Och I såfall vilket eller vilka seminarium ser du fram emot?
Jag ska till bokmässan. Jag ser bland annat fram emot: Då nu är jag, seminarie med Elsie Johansson. Finlandsbåten tur och retur skulle jag också vilja se/höra, Gillar alla barn Pippi och Johan Theorin i ny miljö. Jag har dock inte mer än börjat kolla in programmet. Jag började men insåg att det var så mycket som jag ville se så jag gjorde en paus och tänkte att jag kollar det hela till hösten och bestämmer då istället. Snart är det höst. Snart är det dags att bestämma vad man ska se på!

5 kommentarer:

Gittan sa...

Hade fullt upp under gårdagen men jag hoppas att gårdagens festligheter inte tröttade ut dig ;-) Tack för en bra och lättläst blogg! Tack också för dina ord i mina bloggar :-D

Emmas Bokhylla sa...

Oj, jag jobbat som en sork i gar sa jag missade fodelsedagen! STORT grattis i alla fall till de 5 aren!!

Emmas Bokhylla sa...

Oj, jag jobbat som en sork i gar sa jag missade fodelsedagen! STORT grattis i alla fall till de 5 aren!!

Caroline sa...

Hjälp, jag trodde det skulle bli sista inlägget över huvud taget tills jag kollade efter lite mer...

Boktokig Eva Boström sa...

Gittan: Tack!!! Vad snällt sagt! :)

Emmas Bokhylla: Tack!

Caroline: Det var inte meningen att skrämmas!!!