måndag 23 maj 2011

Dagens fundering - Omläsning?

Det är sällan som jag läser en skönlitterär bok fler än en gång, men det finns undantag. Terry Pratchett-böcker läser jag flera gånger. Dels för att de får mig att skratta och dels för att de vinner på en omläsning. Av Terry Pratchetts böcker är det nog Pyramids som jag läst flest gångner. Kåseriböcker kan jag också läsa flera gånger, som t ex Mark Levengoods böcker eller Herman Lindqvist. Där leder nog Sucka mitt hjärta av Mark Levengood. Dessa vill jag läsa för att få skratta lite, men även för att få fundera lite. Så finns det ju många barnböcker som jag läst om genom åren. Kalle och chokladfabriken av Roald Dahl samt Häxan och lejonet av C.S. Lewis är nog de som jag läst absolut flest gånger. Och så Osynlig närvaro av Hans-Eric Hellberg förstås. Där vill jag återuppleva det som varit bra med boken. Känna magin igen.

Brukar du läsa om böcker? Vilka böcker har du läst om? Du får gärna berätta varför om du vill.

13 kommentarer:

Louise sa...

Oja! Jag läser nog om alla böcker jag tycker om ifall jag känner för det. Vissa böcker läser man ju om och om igen för att man helt enkelt inte kan få nog av dem, exempelvis "Röda vita rosen" av Mariette Glodeck. Att läsa om en bok är ju som att återse en gammal vän :)

Boktokig Eva Boström sa...

Nienna: Visst är det så!

Vargnatt sa...

Sagan om Isfolket, hela serien har jag läst 3-4 gånger under åren. För mig är den magisk och värd att läsas om och om igen, trots att det är över 40 böcker i den :).

franziengland sa...

Nej, faktiskt inte. Jag är HELT säker på att en del böcker vinner på omläsning och att det finns mer att upptäcka, men eftersom jag inte hinner läsa en bråkdel av vad jag vill, skulle jag inte komma på tanken att läsa samma bok igen istället för en av alla de jag inte har läst. Läser däremot om böcker för barnen, som jag läst när jag var ung. Ibland till stor förnöjelse, men någon gång blir jag besviken och förstår inte vad det var jag tyckte var så bra.

Västmanländskan sa...

Jag är omläsare. Inte så ofta nuförtiden, men en del barn- och ungdomsböcker har jag läst många gångenr. Den oändliga historiern och God natt, mr Tom för att nämna ett par.

Boktokig Eva Boström sa...

Vargnatt: Jag har aldrig läst om alla (eftersom jag inte ägt alla) men en del av dessa har jag läst om.

franziengland: Det är nog det som gör att jag inte läser om så mycket som jag skulle vilja.

Västmanländskan: Åh, det är underbara böcker!!!

Caroline sa...

Jag läser inte om böcker så ofta, men det händer. Harry Potter till exempel, jag har tappat räkningen...
En ö i havet-serien gillade jag mycket när jag var yngre och jag planerar att läsa den någon mer gång.
Jane Austens böcker likaså. Fyra av dem läste jag till en uppsats (två gånger vardera) men det kan ju vara skoj att läsa dem utan att behöva tänka på skolarbetet samtidigt.
Anne Karin Elstads böcker gillar jag också, de tål att läsas om.

...med näsan i en bok... sa...

Jag läser väldigt sällan om böcker, några har jag genom åren läst om en gång. Undantagen är Härskartriologin, Greven av Monte Cristo och Häxan och Lejonet som jag läst om massor med gånger...

Syster Värst sa...

Jag är en omläsare. Vissa böcker, som då blir "mina klassiker" (apropå en fråga du hade för en tid sedan), kan jag läsa många gånger, t.ex. Jane Austens böcker, trilogin om Härskarringen, m.fl. precis som andra nämnt här ovan. Det beror mycket på humör - när jag är sugen på en viss typ av bok och jag inte hittar något i den stilen i oläst-högen, så blir det oftast en gammal favorit.
Deckare är förstås inte lika spännande vid omläsning, men ibland är det intressant att läsa en bra pusseldeckare när man vet hur den slutar och kan iaktta hur författaren har beskrivit händelseförloppet ur den aspekten. Ett annat tillfälle det blir omläsningar vid, är när jag ser en filmatisering av en bok och vill läsa boken för att jag inte har läst den (händer inte så ofta) eller för att jag tycker att filmen inte alls var lik boken som jag mindes den (händer oftare)...

Bea sa...

Jag läste ofta om böcker som barn. Dr. Jekyll & Mr. Hyde läste jag säkert tio gånger, men som vuxen gör jag det i stort sett aldrig. Undrar varför det är så? Kan tycka att det är likadant med filmer. Förr hade man ingenting emot att se en film 20 gånger. Nu ser man den högst två-tre och det med ganska långt mellanrum. Lite lustigt egentligen...? =)

Emmas Bokhylla sa...

Jag har nagra bocker som jag laser om regelbundet, bland annat C.S. Lewis Narniabocker och Kalle och chokladfabriken! ;-)

Och Terry! Alskade Terry! Den har jag last pa svenska (Pyramindfeber) och jag amste definitivt lasa om den snart!

Boktokig sa...

Caroline: Harry Potter-böckerna och Jane Auster-böckerna kan man definitivt läsa om!

... med näsan i en bok: Häxan och lejonet tror jag att jag kan läsa hur många gånger som helst!

Syster Värst: Deckare brukar jag aldrig läsa om, eftersom jag brukar komma ihåg vem mördaren är. I alla fall oftast!

Bea: Man har mindre gott om tid nu. Det är säkert därför.

Emma: Håller med dig om alla böckerna. De läser jag gärna om.

Rondine sa...

Just nu läser jag sista boken i Per-Anders Fogelströms stad-serie.
Tror att jag läst dem kanske två gånger förut, men med många års mellanrum. Brukar inte läsa om böcker så ofta, men det förekommer.
Oftast för att jag inte har något annat att läsa just då.
Märker nu vid denna omläsning att jag fått ett annat perspektiv till dessa böcker. Såg dem nog tidigare som romaner, vilka som helst.
Nu tycker jag att det är jätteintressant att de skildrar ett historiskt skeende.