tisdag 8 februari 2011

Dagens fundering - Rätt tillfälle gör boken bra?

Något som jag ofta funderar över och allt mer och mer är vad tillfället då jag läser boken gör för vad jag tycker om boken. Om jag läser en bok idag kanske jag älskar den, men skulle jag älska den om jag läste den om ett år eller en annan gång när jag är ledsen eller en annan gång då jag är arg på livet? Hur mycket spelar tidpunkten in? Tänk om jag hade läst den här boken vid ett annat tillfälle och då uppskattade den för vad den var istället för att irritera mig på den här huvudpersonen? Om jag läser en bok som är komplicerad när jag är trött så uppskattar jag inte allt det där tillknorrade utan då blir det bara helt fel och jag sågar den totalt. Så om det är tillfället som gör boken - hur väljer jag då rätt tillfälle att läsa var och en av de böcker som hamnar i min hand?

Hur tänker ni kring all detta?

12 kommentarer:

franziengland sa...

Jag tror tillfället påverkar, men jag tror faktiskt att innehållet i boken kan påverka ännu mer åt andra hållet, så om det är en bra bok som man läser när man är på dåligt humör, så betyder det oftare att man blir på bättre humör, än att man tycker sämre om boken.
Till barnen brukar jag starkt framhålla att man ska läsa böcker som passar ens ålder, för om man läser böcker som passar dig bättre senare så missar du samtidigt böcker som hade passat perfekt just då. Det är ju svårare att skydda sig mot som vuxen.... Det står ju inte 40-50 år på hyllorna i bokhandeln och på biblioteket :) .

Linnea sa...

Jag tror som du, att tillfället gör boken. Åtminstone till viss del. Jag har läst böcker som har varit helt fantastiska när jag har läst dem, för just där och då har de satt ord på mina egna känslor eller berört något som känns viktigt. Men hade jag läst samma bok nu hade jag nog fortfarande den på samma sätt. Det är väl en del av läsandet att man gör olika tolkningar i olika situationer i livet. :)

Boklusen sa...

Ja, stackars författare!! Här skriver vi bloggare recensioner på böcker. Ena veckan kanske vi hade skrivit mer positivt än veckan därpå;).

Jag tror också att humöret påverkar vad man tycker om en bok, helt klart. Samtidigt som en bok också kan påverka ens humör precis som franziengland skriver.

Anna sa...

Tidpunkten spelar så klart in men en bra bok är alltid en bra bok som jag ser det:-) En bra bok kan bli ännu bättre om den passar in i ens liv just då men jag tror inte att en bok blir sämre för att man är på fel humör eller så. Möjligtvis kan det påverka mer med film som är en lite annan typ av upplevelse än att läsa. Kanske när det gäller ljudbok också...

Nattens bibliotek sa...

Jag tror absolut att tidpunkten spelar en viktig roll. Är man trött efter en dags arbete och dessutom uppfylld av något som hänt kan man sämre koncentrera sig på bokens innehåll. Jag märker att de böcker jag läser när jag är ledig och när jag är sjuk finns kvar i mig som ett mycket starkare minne.

Frida sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Karin sa...

Just därför gillar jag att ha flera böcker igång samtidigt. Om man känner att den ena inte passar just nu kan man lägga den till sidan lite. Vissa böcker förtjänar en andra chans!

Förresten, jag la in Flickan med glasfötter i min "vill läsa"-lista på Boktipset och fann då att Boktipset listat ut att jag skulle ge den 4,9 i betyg! (man får ju tips grundat på hur man betygsatt andra böcker) Just nu har jag gett mig köpförbud på böcker för jag har så många olästa som väntar...

Västmanländskan sa...

Det tror jag absolut! Ibland är man inte mottaglig bara. Och ibland orkar inte hjärnan lösa annat än lätt-tuggat.

Anonym sa...

Nej, tillfället spelar ingen större roll för vad jag tycker om en bok. Klart att jag kan ha svårare att fastna och svårare att ta mig igenom, men själva språket, karaktärerna, handlingen beror inte på tillfället.

Det vet jag eftersom jag läst många böcker i många år och även läst om böcker. Jag vet vad jag tycker om och inte. Om jag märker att jag valt fel bok för tillfället så väntar jag med att läsa den, men dissar den inte.

Skillnaden för om jag tycker om en bok eller inte är nämligen mycket större än humör. Det är väldigt mätbara saker som spelar in, som inte går att vifta bort.

Däremot finns det nog böcker jag tycker olika mycket om med år emellan. Men det är väl självklart. Samma saker lockar inte en trettonåring som en trettioåring. Inte alla gånger.

Boktokig Eva Boström sa...

franziengland: Jovisst kan en bok få en på bättre humör, men det gäller att läsa rätt bok! :) Hm... ja, varför har de inte en sådan märkning. Jag får nog prata med bibliotekspersonalen här i staden! ;)

Linnea: Det är nog så.

Boklusen: Ja, stackars författare!

Anna: Tyvärr har jag varit med om det att jag tyckt att en bra bok var dålig för att jag läste den vid fel helt tillfälle. Som tur är så läste jag om just den boken vid ett bättre tillfälle.

Bokstödet: Intressant!

Karin: Det är ett bra tillvägagångssätt! Det är nog därför jag har ett gäng böcker på gång samtidigt!
Vad kul att boktipset tror att du kommer att tycka om den så pass mycket! Då får vi hoppas att det blir så också!

Västmandlänskan: Jag har sådana perioder. Det beror på hur jag sover och lite annat!

feuerzeug: Tyvärr är jag även känslig för andra faktorer som sömn, humör etc. Men jag önskar jag inte vore så. Fast jag kan oftast som du inse att det är bara att lägga undan boken och försöka en annan gång!

Magnus Axelsson sa...

Tidpunkt och känsloläge spelar en enormt stor roll för mig. Jag kan aldrig planera min läsning på förhand, utan måste känna efter vad jag är sugen på för varje gång.

Boktokig Eva Boström sa...

Magnus: Jag känner igen mig i det du skriver. Jag kan aldrig göra en läslista och följa den.