söndag 31 oktober 2010

Dagens fundering: Stephen King

Eftersom det är Halloween idag så måste jag ju passa på att prata om böcker på temat skräck/spöhistorier. En författare som var en stor favorit hos mig under mina tonår och som 20-åring var Stephen King. Han har ju skrivit otroligt många böcker. Hur kan man vara så produktiv? Det jag tyckte om i hans böcker var att de var spännande och att en del var riktigt kusliga och skrämmande. Han förändrade också mitt sätt att se på saker och ting. Så gjorde han nog mig faktiskt lite mörkrädd. Jag tyckte dock inte om de många svordomarna i böckerna. Några böcker som satt sig i mitt minne och som jag tyckt mycket om är:

Varsel
Pestens tid
Död Zon
Jurtjyrkogården
Cujo
Eldfödd
Den gröna milen
Sömnlös

En del är läskigare än andra. En del kanske man skulle kalla thrillers med övernaturliga inslag. Har du läst böcker av Stephen King? Vilka tyckte du i så fall om? Eller varför tyckte du inte om honom? hur har hans böcker påverkat dig?

7 kommentarer:

BokMamma sa...

Jag har inte läsa King alls, förrutom att jag började läsa boken Carrie en gång för många år sedan. Jag tror inte att jag läste klart den. Jag har sett filmen Det och den är ju hur läskig som helst. Får kanske prova att läsa någon av hans böcker.

Fröken S sa...

Han är inkörsporten till vuxenlitteratur gör min del. Varsel var den första Kingbok jag läste och den lämnade tydliga spår. Den som har etsat sig fast mest i hjärnan är dock Maratonmarschen. Den ÄLSKAR jag trots att den inte är skräckig på ett övernaturligt sätt. Boken på bilden, Pestens tid, läste jag ut idag passande nog =)

ebba sa...

sv: ja verkligen! Han är världens bästa!

Anonym sa...

Läste nyligen hans novellsamling, Soluppgången, nånting ... den var ojämn men jag har lite svårt för novellsamlingar.

Den gröna milen samt Att skriva är två av de bästa böckerna jag någonsin läst, alla kategorier!

Kerstin sa...

Läste/läser gärna Stephen King. Favoriten är Pestens tid. Av de nyare så gillade jag Duma Key. Gjorde mitt exjobb på gymnasiet i ämnet miljöbeskrivningar i Stephen Kings böcker.

Lisa sa...

Har inte läst en enda.. Men jag har Desperation i bokhyllan (tror jag fick hem den i någon bokklubb som jag glömde avbeställa för länge länge sedan). Har inte hört direkt något om just den så har aldrig fått suget att läsa den.

Men nu kom jag ju på! Jag började läsa Den gröna milen en gång. Men den var lite seg tyckte jag, och så hade jag redan sett filmen, så det var svårt att läsa utan att tänka på filmen tyckte jag. Avslutade den aldrig :P

Boktokig Eva Boström sa...

Vad spännande att läsa om vad ni tycker om Stephen Kings böcker och hur de påverkat er! :)