tisdag 5 oktober 2010

Dagens fundering: Anteckna medan man läser

Jag brukar nästan aldrig göra någon anteckning medan jag läser. Allt sådant pågår inne i mitt huvud. Det har dock hänt att jag gjort anteckningar, men jag har upptäckt att det förtar min läsupplevelse. Det tar för lång tid att skriva ner det jag tänker! Dessutom så har jag aldrig något att anteckna på eller i, när jag behöver det. Tyvärr har jag upptäckt att minnet inte alltid är det bästa längre. När jag var yngre så kom jag ihåg allt, men nu när man passerat både 30-strecket och 35-strecket, så är inte minnet vad det brukade vara. Jag kan bara föreställa hur det kommer att vara ställt med mig när jag fyller 60. ;)

Jag är däremot förtjust i idén om att sitta och läsa och göra små anteckningar. Det verkar så mysigt! Jag kan se mig själv sitta i en mysig läsfåtölj och läsa t ex en dikt och göra anteckningar till, som jag sedan pratar med någon om. Hmmm... Jag undrar om det där med att sitta och göra anteckningar till det man läser kommer naturligt eller om det är något man får träna på.

7 kommentarer:

Boklusen sa...

Ibland kan jag göra anteckningar om det är något speciellt jag vill komma ihåg tills jag ska skriva recensionen. Annars för jag inga anteckningar. Men man kanske skulle minnas mer om man lade ner mer tid på anteckningar;)!

Annica sa...

Innan gjorde jag inte, men nu sviker minnet så ibland gör jag iaf om det är en tjockare bok. Men tyvärr så glömmer jag även att jag skrivit anteckningar när jag sen ska skriva recension. ;)
Så ja man blir rädd när man tänker på hur det kommer att vara när man är 60! Käre tid!

Anonym sa...

Det är inte så farligt....

Rondine sa...

Har liksom du, försökt mig på det någon gång.
Tror att det var någon av de första gångerna som vi skulle bokcirkla. Det gick inget bra alls.
Fick inget sammanhang i läsandet, la därför genast av med det.
Tror faktiskt att man ägnade sig mer åt det "förr i världen", om det var en egen bok vill säga. Min svärmor (som är död sedan länge),
brukade göra små marginalanteckningar i en del böcker. Kanske inte så mycket som minnesanteckningar, utan mer egna reflektioner.
Har ibland sett sådant i biblioteksböcker också.
Apropå bokcirklar, vad sägs om en ny på nätet snart? Såg att du skrev om Vargas Llosa, har inte läst något av honom, men har hört namnet.
Skulle gärna läsa honom...

Annica sa...

När man är 60 får man nog börja göra anteckningar på väggen, då kan man ju knappast missa dom. :D

a-lo sa...

Det är ovanligt att jag gör anteckningar, men speciellt i böckerna vi läser i bokklubben så stryker jag gärna under stycken som jag tror kan komma till användning i recensionen/diskussionen. Eller så gör jag ett hundöra för att markera den sidan, men det vågar man ju knappt erkänna i bokbloggskretsar där hundöron verkar vara ett big no-no ;)

Lisa sa...

Nope, gör inga och har aldrig gjort anteckningar när jag läser, varken i bokmarginalen eller vid sidan av. Tänker att jag kommer komma ihåg det jag vill komma ihåg ändå (om jag t ex ska skriva recension på bloggen). Men det gör jag sällan sen..! Så jag borde väl kanske pröva att kluddra lite mer och öronmärka..