lördag 17 april 2010

Dagens fundering - Ordförråd

Jag tycker själv att jag har rätt så gott ordförråd och jag tror det beror på alla böcker som jag läst. Jag använder inte alla ord som jag kan när jag pratar, men jag förstår vad de betyder. Jag brukar ibland fundera över de som aldrig läser/lyssnar på böcker och som inte bara missar ett bra läs-äventyr utan som många gånger inte heller får en chans att utveckla ett bra ordförråd. De är då dubbla förlorare.

Efter att Eva-Cecilia tipsade om DN-testet, så var jag ju tvungen att pröva det och se efter om jag har bra ordförståelse eller inte. Testet finns här.

Vad är dina tankar kring ordförråd och läsning?

(Mitt resultat? 38 av 40. Som jag måste erkänna att jag både är stolt och lite förvånad över. Väntade inte att det skulle gå så bra, när jag satte mig ner för att göra testet.)

9 kommentarer:

Vicky sa...

Jag är som du helt övertygad om att läsning utvecklar ordförrådet. Eftersom vi bor i utlandet är jag, böcker och filmer mina barns största källa till svenska språket. Det kan låta begränsande, men svenska är deras modersmål och det språk de behärskar allra bäst. Min dotter (7 år) läser ju väldigt mycket och ibland använder hon ord och uttryck som hon bara kan kan känna till genom de böcker hon läst. Tyvärr kan jag inte komma på ngt exempel nu - men det har vid flera tillfällen handlat om lite gammeldags uttryck som jag aldrig skulle använda, eller något man bara använder i skrift- men inte talspråk. Det är fascinerande att höra hur hon väver in nya ord och uttryck när hon pratar.

Anonym sa...

Och förutom att man kan en massa ord - som man inte använder så ofta - så blir man en dj*kel på både stavning och meningsbyggnad! Åtminstone tror jag det.
Lösa korsord är en annan väg att gå för att öka ordförrådet och den är minst lika rolig :-).

Linnea sa...

Jag tror absolut att man utvecklar sitt ordförråd genom läsning! Själv fick jag 34 rätt i testet du länkade till. :)

BokMamma sa...

Lite kul med sådana test. Jag var dock inte alls lika duktig som du, 31 av 40. Jag får väl läsa fler böcker :)

Boklusen sa...

Kul test!! Själv fick jag 35 rätt!

Rondine sa...

Ok, ska göra testet också. Vill bara lämna en liten kommentar om ditt inlägg. När min dotter gick i åk.3, fick hon och hennes kamrater en uppgift av sin lärare. De skulle skriva sitt namn lodrätt och efter varje bokstav, skulle de skriva ett adjektiv som beskrev dem själva.
Dottern, som har ett y i sitt namn, skrev yster.
Ganska bra, kan jag tycka, för att gå i åk. 3.
Nu till det märkliga: Läraren, kvinnlig, hade aldrig hört ordet yster!!! Jag blev minst sagt mörkrädd... Dottern kom hem och var lite osäker såklart. I den åldern är ju fröken en auktoritet.
Tror kanske inte att hennes fröken var så beläst?
Och ja, hon var utbildad lärare.
Läsning utvecklar absolut ordförrådet, även om man som du säger, inte använder alla ord man faktiskt kan.

violen sa...

Jag hade också 38 av 40 men blev lite sur för att jag inte spikade, brukar ha gjort det nämligen. Inte för att skryta utan det har bara varit så.....tyckte en del ord var lite svåra för dagens ungdomar faktiskt.

violen sa...

Och ja, läsning berikar ordförrådet. Missade den frågan!
När jag gjorde testet satte jag in ordet i en mening och då gick det lättare! Men har man aldrig hört ordet är det ju svårt.
Däremot tycker jag att min stavning blivit mycket sämre med åren, går ofta in på word numera för att kolla den. Irriterande! (se det ordet tvekade jag på också!)

Anonym sa...

Hej,

Jag tycker också att det är intressant med ord och är en trogen följare av högskoleprovets ordtester i t. ex DN.
Jag har gjort en hemsida som vvisar ett nytt ord varje dag, vissa halvlätta, andra svårare. Ta gärna en titt på http://www.dagensord.net och kommentera gärna vad ni tycker om sidan.