onsdag 14 oktober 2009

Dagens fundering: Samla antal sidor

I och med ett inlägg på Miss E's blogg och en kommentar som jag hörde någonstans nyligen, så började jag fundera omkring att låta elever räkna sidor de läst. Jag tycker att man visst kan ha en läsutmaning där man sporrar eleverna att läsa böcker och skriva upp hur många sidor de läst och att som Miss E ha en bonuslista med böcker (som ger extrapoäng) som man tycker att det är bra att eleverna har läst, klassiker osv. Denna läsutmaning kan ju faktiskt få eleverna att läsa en klassiker, som de annars inte skulle ha läst eller motvilligt läst. Nu blir det en helt annan sak när de själva väljer boken mer frivilligt. Dessutom om man läser fler och fler böcker så blir man ju bättre på att läsa och då går det lättare. Går det lättare så är chansen större att man tycker att läsupplevelsen är trevlig. Dessutom så läser man flera böcker, så kanske man hittar någon som man blir förälskad i och som gör att man blir fast i läsandet. Jag vet att det finns de som tycker att det inte är bra att eleverna ska "samla lästa sidor". Jag förstår tanken bakom det att man ska läsa för läsandet skull och inte för sidornas skull. Men jag tycker i alla fall att det är positivt att pröva alla möjligheter som finns att sporra elever att läsa. Författarbesök, läsdagböcker, recensioner, läsbloggar, läsbrev, läsning för varandra, läsning tillsammans, bokprat, bokcirkel, bokpuffande, bokutmaningar... ju längre vi gör listan med sätt desto mer chans är det att vi fångar upp fler som börjar tycka om att läsa. Jag vill ju att alla ska upptäcka hur fantastiskt läsandet är! Jag tror det finns böcker där ute till alla!

Vad tycker ni? (Nej, ni behöver inte hålla med mig! Det är intressant att läsa alla åsikter!)

4 kommentarer:

Bibliophilia sa...

Jag kommer ihåg att vi gjorde det när jag gick i mellanstadiet. Vi brukade sitta ner någon timma i veckan och läsa, och sedan anteckna hur många sidor vi läst under varje tillfälle. Som jag kommer ihåg det så tyckte alla att det var roligt, det gjorde det liksom kul att läsa.

Unknown sa...

Jag räknade sidor med en årskurs 9 förra året. De ´fick ihop många sidor och såg det som en utmaning och ett gemensamt mål.

cecce sa...

Tycker nog precis som du,att alla
sätt som väcker läsintresse och sporrar till läsning är bra.
Eftersom jag undervisar i svenska vet jag att det inte alltid är så lätt att få elever/barn att läsa böcker. Kanske passar det inte alla att räkna sidor, men jag tror att det kan va ett bra och sporrande sätt.
Värt att prova!

Kram/C

Mrs E (ibland Grefvinnan) sa...

Kul att du gillar tävlingen, jag har mest blivit positivt förvånad än så länge eftersom eleverna faktiskt engagerar sig (jag är ju så van vid att mina el-grabbar hatar allt som har med läsning att göra) :-)