fredag 13 mars 2009

Dagens fundering - Tjocka böcker

När blir en bok för tjock för att man/folkmassan ska idas läsa den? Än så länge har inte en boks tjocklek helt stoppat mig om jag är intresserad av den, men skjutit upp att läsa den det har jag.

Däremot finns det böcker som jag gått förbi, när jag tyckt de sett riktigt tjocka ut. Jag har känt att jag inte haft tid att investera i en sådan bok. Om jag inte har blivit rekommenderad denna tjocka bok eller den ser väldigt, väldigt spännande ut på framsidan eller har en mycket, mycket intressant titel, så drar jag inte ut den från bokhyllan på biblioteket.
Jag undrar om tjocka böcker har större procentandel outläst än andra böcker. Jag kan erkänna att det finns böcker som jag inte läst ut som varit tjocka, men jag undrar om det inte mer beror på att boken slutat intressera mig. Men det kan ju hänga ihop... att den är tjock och att jag slutat intressera mig för den. För visst är det på något sätt att en tjock bok kräver mer av läsaren än en normaltjock bok? Eller?
Sedan funderar jag vidare på när räknas en bok som tjock. Skulle man kunna sätta en gräns vid ett visst antal sidor? Hur lika eller olika tycker vi egentligen? Vad räknar du som tjockbok? Går du efter sidantal eller hur tjock boken ser ut?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, vad glad jag är som hittat denna blogg. Galen i böcker som jag själv är. Ska leta i bloggens arkiv för lästips.
Angående tjocka böcker, så tycker jag nästan att det kan vara en fördel. I synnerhet när det är av en författare man tycker om.

Johan A sa...

Mitt manifest är:

Less is more - say no to fat books>

Matilda sa...

The Historian av Elizabeth Kostova är jättetjock, men jag är hemskt glad att jag läste den!
Jag tänkte faktiskt på det där med tjocka böcker så sent som tidigare i veckan när jag skulle låna en bok av Bourdieu på biblioteket, höll på att få fnatt när jag såg hur tjock den var. Tack och lov ska jag bara läsa ett mindre utdrag från den.... Men faktumet att den skrämde mig hör nog samman med min fobi för teoretiker.

Anonym sa...

Jag känner igen en hel del i det du skriver om. Jag tycker att en del böcker avgjort hade vunnit på att kortas ned... Min senaste oavslutade tjocka (monstruöst tjocka) bok är "Shantaram". Jag kom bara inte igenom den. En tjock bok som jag däremot tyckte var oerhört bra var Abraham Yehoshuas "Den befriade bruden"- men överlag- jag "tänder" inte omedelbart på s k tegelstenar....

Anonym sa...

En tjock bok kan vara en glädje om det är en bok av en författare man gillar eller om man bara uppslukas av den. Då vill man inte att boken ska ta slut. Men jag håller med dig att man ibland drar sig för att påbörja en tjock bok. Var går då gränsen för en tjock bok då? En normalpocket ligger på ju runt 300 sidor som egentligen är ganska mycket, men samtidigt kan du sluka den på några timmar/en dag. Går gränsen på 500? 800? Förslag?

Ango sa...

Jag kan "rata" tjocka böcker, för stunden. Just nu har jag vansinnigt mycket att göra i skolan (pluggar både B- och C-nivå i psykologi, alltså 150 %), med tentor och uppsats, så jag vill ha lite "tunnare" skönlitterära böcker. Just nu ligger de väl runt 300 sidor styck.
För tjocka vet jag inte om böckerna kan bli (under normala omständigheter alltså). Boken Det slukade jag på några dagar, och den är väl på 1100 sidor. Boken De illvilliga läste jag också relativt nyligen och den är på 900+ sidor.
Tyvärr är det ju så att om man inte kommer in i väldigt tjocka böcker, ganska tidigt, känns det som att bestiga Mount Everest. Det måste alltså vara en bok som man fastnar för ganska omedelbart.

Anonym sa...

Jag brukar envist påstå att "om en bok är tjock har inget att göra med hur många sidor den har".

Är den tråkig är 100 sidor för tjockt, gillar jag den är det väl ingen nackdel att den är 1000 eller 2000 sidor. Tröglästa böcker är för tjocka.

februaribarn sa...

Bokens sidantal bekymrar mig aldrig, en bok på 1000 sidor kan vara mer lättläst och fångande än en bok på 100 sidor.. har läst några tegelstenar i mitt liv, och fler lär det säkerligen blir om de fångar mitt intresse! Långa böcker att rekommendera är bl.a redan nämnda DET av Stephen King, likaså Pestens Tid av samma förf. samt Liftarens guide till galaxen som också är rätt lång vill jag minnas?

Anonym sa...

Än så länge har aldrig bokens tjocklek stoppat mig i mitt läsande. Har läst en hel del böcker som har mellan 500-1000 sidor. Är det en författare man gillar och boken är bra skriven så spelar sidantalet ingen roll.

Anonym sa...

Det är sant att om man tycker om författaren så kan det nästan vara en fördel om det är en tjock bok. Vissa författare skriver väldigt bra tjocka böcker och man skulle inte vilja ha dem på något annat vis, som tex nämda Stephen King.

En tjock bok skulle jag nog säga är i alla fall 400-500 sidor minst.

Jag håller med Johan om att en tunn bok kan vara tjock när den är tråkig. Då är det så segt att läsa den. Speciellt om man måste slutföra den av en eller annan orsak.

DEt är kul att läsa att så många gillar tjocka böcker!!! :)