tisdag 15 oktober 2024

Så du vill ha det mörkare av Stephen King

Först av allt vill jag påpeka att det här inte är bloddrypande och hårresande skräck utan precis som titeln säger - noveller som är mörkare. Ofta ett krypande obehag, något psykologiskt otäckt och en hel del om människors mörker. En del historier är övernaturliga, men det finns också de som berättas utan den minsta övernaturlighet.

Stephen King gör i denna novellsamling det som han är så skicklig på. Han får karaktärerna att komma till liv. Både de otäcka och de som man tycker om. Han gör relationerna mellan människor och även människor och djur är levande och intressanta. Tala om att engagera läsaren så man vill veta hur det går, även när man på ett sätt inte vill eftersom det är obehagligt. 

Dessutom skapar han en stämning som letar sig ut från sidorna och sluter sig omkring läsaren. En stämning som blir allt mörkare ju längre in i novellen man kommer. Som gör att man fastnar. Men också en aura av tilltro till att det finns godhet i världen.

Boken består av 12 stycken noveller. De som fastnade lite extra är Danny Coughlins onda dröm, Skallerormar, Svararen samt Två talangfulla jävlar.

Den första bok som jag någonsin läste av Stephen King var faktiskt en novellsamling och det gjorde att jag slukade hans böcker genom åren. Nu fick jag läsa en novellsamling igen nästan 30 år senare och kan bara konstatera att hans noveller fångar mig lika mycket som då.






Inga kommentarer: