torsdag 18 juli 2024

Läsning för 9-12 år

Sommarläsning för 9-12 år:

När man läser”Superskillz - rapport från en superhjälte” får man både skratt och spänning, när Eskil upptäcker han har en superkraft - som tyvärr bara fungerar ibland. Det är en underhållande berättelse som varvar vardagsdramatik och humor på ett härligt sätt som lockar till läsning.


”Gryning” är nervkittlande berättelse som tar vid direkt där förra boken ”Skymning” slutade. Det är många cliffhangers och korta kapitel som skapar ett driv att läsa denna pusseldeckare. Allt utspelar sig under en halv dag.


Att läsa ”Treasure- Tillbaka till level 27” är nästan som att sitta och spela tv-spel, eftersom man i berättelsen följer Joars och hans spelkompisar Alex spelande i realtid. Det är riktigt underhållande.

Alex och Joar går med i en påskäggstävling i spelet för det gäller att först hitta 10 ägg som sedan leder till en skattkista.  Då vinner man en gamingdator. Tyvärr är även spelarna Killer och Cobra med, de som Alex och Joar lurade i förra boken. Kommer de möta dem? 

Det är en spänningsfylld berättelse som lockar små gamers att läsa böcker.


Jag har skrattat hejdlöst åt ”Bror till salu” och ”Mormor till reapris”. I ”Kille bortskänkes (gratis)” fortsätter skrattfesten. Allt som kan gå fel, går naturligtvis fel. Det är skrivet med glimten i ögat och med värme. Beskrivningarna är härliga och jag älskar att läsa boken. Det enda tråkiga är att det är sista delen.

Denna tredje och sista delen om Rut och hennes vänner är mycket fint skriven. Roligt också att författaren gör en blinkning åt en annan bra bok som hon också skrivit (Barnhemmets hemlighet).


”Vasas hemlighet”: Om man gillar berättelser som utspelar sig i historisk miljö ska man välja denna. Speciellt eftersom den handlar om det fascinerande Vasaskeppet och levandegör denna tid i historien så  man får en bättre bild av hur det var. Dessutom är den riktigt spännande. Jag önskar att jag hade kunnat läsa den högt för mina elever vi arbetade med Vasatiden. De hade älskat den.

”Slutsignal” handlar inte bara om innebandy (och kärleken till denna sport), utan beskriver så fint vänskapsband, olika sorters hemförhållanden och varannan vecka livet efter skilsmässa. Den väcker känslor med en orättvis tränare, toppning av lag och de nya taskiga spelarna i laget. 

Inga kommentarer: