tisdag 9 juli 2024

Bottennapp samt Surast i Ångermanland

Två böcker för 9-12 års åldern om när sommarlovet inte blir som det var tänkt, men där det leder till bra saker. Båda två är riktiga läspennor, av olika orsaker.

Jag älskar relationsbeskrivningarna och utvecklingarna av dessa i ”Surast i Ångermanland”. Både hur det är mellan Lukas och den jämnåriga Ellie men också mellan Lukas och hans surgubbe till morfar.

Jag tycker också att saker och ting inte alltid händer som man tror. De där oväntade kasten gör det till en extra bra läsning. 

För att inte tala om språket och miljöbeskrivningarna. Ja, ni hör ju. Det finns många anledningar att läsa boken.

I ”Bottennapp” så föll jag först för att det handlar om det skämmiga i att vara fattig. Jag tycker författaren beskriver det så fint och gör att man förstår hur Heidi känner det. Bara av den anledningen skulle jag vilja läsa boken högt.

Det som också är så härligt i den här berättelsen är karaktärerna. Ylva berättaren, Malin med alla djuren, hunden Rufus och Heidi själv för att nämna några. Det är riktigt underhållande och det är också fint att följa Heidi och Rufus relation.

Sedan kan jag ju inte låta bli att älska att den utspelar sig i Umeå. Både för att barn behöver få möta olika delar av vårt land, men också för att jag som bott där i flera år får befinna mig i de välbekanta och älskade miljöerna ett tag.

Till sist har berättelsen en härlig ton med fin humor. Det klart man faller för boken.

Här kommer en kort beskrivning av vad böckerna handlar om:

”Surast i Ångermanland” handlar om Lukas som tvingas åka till sin morfar på sommarlovet. Det är bara det att Lukas aldrig träffat sin morfar tidigare och när han kommer dit verkar morfar vara den suraste gubben någonsin. Till och med alla Lukas möter verkar ha något emot morfar. Ingen tv eller Wi-Fi har han heller. Dessutom har han ett till hus som bara står tomt och låst. Men så träffar Lukas Ellie, som är i hans ålder och saker och ting blir bättre. De beslutar att ta reda på vad allt handlar om.

”Bottennapp” handlar om Heidi vars sommar skulle bli den bästa någonsin. Så blir mamma vräkt och de måste flytta in hos Heidis morbror i hans två med honom och småkusinerna som är där varannan vecka. Heidi skämdes redan innan över hur lite pengar de har och nu blev allt så mycket värre. Hon kan inte berätta för sina vänner vad som hänt utan ljuger och säger att de är i Båstad hela sommarlovet. Dessutom kastar hon sin mobil i älven. Så nu kan hon inte träffa vännerna på hela sommaren, missar danslägret, har ingen mobil och måste hålla sig undan. På födelsedagen får hon en skrotfiske-magnet av sin morbror. Det leder till att hon träffar Ylva, som bor på en båt och inte heller har pengar eftersom hon förlorat sin förmåga till berättande.

Inga kommentarer: