torsdag 28 december 2023

Skinn av Sara Strömberg

Jisses så bra Sara Strömberg skriver. Jag älskade både Sly och Skred, men den här måste jag säga är ännu bättre.

Miljöbeskrivningarna är helt underbara. De karga fjällmiljöerna är så levande. Sara Strömberg vet precis vilka detaljer hon ska lägga in för att det ska bli så bra. Kylan kryper in och dofterna känns. Allt finns där framför ögonen på en.

Karaktärerna är också något som sticker ut. Det finns en omsorg i skildrandet av varje karaktär, som är både tilltalande och som ger berättelsen det lilla extra. De känns äkta. Den egensinniga 60-åriga Vera är min favorit bland antihjältar. Hon är mänsklig och hennes kantighet och kämpande med att våga vara sårbar samtidigt som hon är en arbetsnarkoman gör henne så intressant.

Det som slår mig när jag läser är hur jordnära berättelsen känns. I allt från karaktärerna till  vardagsproblematik, men även samefrågan som kommer in.

I denna bok tar Vera sig an ett Cold case eftersom lokaltidningarna fått i uppdrag av koncernen att göra en reportageserie om ett sådant. Vera får uppdraget att granska ett yxmord som skedde för 28 år sedan, då en pappa och två barn mördandes och mamman försvann. Läsaren får följa en både spännande och intressant jakt på sanningen.

Sara Strömberg berättande har både sinnrikhet och finess. Jag imponeras av det jag läser. Hon är definitivt en av våra största svenska deckardrottningar.



1 kommentar:

Lena sa...

Tycker att Strömbergs serie bara blir bättre och bättre.