söndag 17 december 2023

En förbjuden bok av David Levitan

David Levitan skriver helt underbara böcker.

Denna gång för mellanstadiet om en bok föräldrar vill förbjuda på grund av rädsla. Att bannlysa böcker är ett aktuellt ämne och jag är glad att David skrivit en bok om den som man kan använda som diskussion och för att väcka tankar. Jag tycker det är farligt att begränsa vilka böcker som barn får läsa och ser på fasa på det som händer bland annat i USA. Vi kan ju inte sätta bubbelplast kring barnen. Hur ska de bli empatiska och förstå världen om de inte får läsa om alla möjliga människor och situationer?

Boken tar också upp om att stå upp för saker man vet är rätt. Att man som barn kan engagera sig och att man också har en röst. 

Boken passar väldigt bra för högläsning, även om den naturligtvis kan läsas på egen hand.

Berättelsen är uppdelad i tre delar. Dels får man läsa boken som föräldrarna vill bannlysa samt de samtal som klassen har kring den. Sedan handlar det också om 11-årige Donovan, vars mamma inte tycker att hennes son och de andra barnen är redo för den sorts läsning som hon tror boken är. Den tredje delen handlar om Gideon, som får en ny vän när Robert börjar i klassen. De tre delar blandas och är markerade med var sin symbol så man ska förstå vad det handlar om.

”En förbjuden bok” är skrämmande och hoppfull på samma gång samt mycket välskriven.




Inga kommentarer: