måndag 22 november 2021

Augustpriset 2021

En höjdpunkt på året är att vara på Augustgalan, där Augustpriset delas ut. Det är en sådan glädjeyttring och hyllning över litteratur och vad litteratur ger oss. Även om jag inte är nominerad eller mottager ett pris så känner jag ren lycka när författarna får sitt pris.

I år blev det extra mycket glädje när Mirja Flodin fick ta emot pris som vinnare av Lilla Augustpriset, eftersom jag satt med i juryn. Jag kände mig stolt när Mirja gick upp på scenen. Hon har skrivit en text som jag (liksom andra från glesbyggd) kan relatera till. Men eftersom det handlar också om förväntningar, både sina egna och andras på en själv behöver man inte bara från glesbygd för att känna igen sig, Hon har gjort det riktigt insiktsfullt. Läs hennes novell ”Min Ursäkt” på Augustpriset  Dessutom hon höll hon årets finaste Augustpristal. Då kände man att tårarna var nära.


Extra mycket känsla var det också för mig när Johan Rundbergs namn lästes upp och han fick ta emot pris för Årets barnlitteratur för ”Nattkorpen”. Detta eftersom både boken och barnlitteratur ligger mig varmt om hjärtat. Det är den bästa bok jag läst sedan Ishavspirater (som nominersdes till Augustpriset 2015). Johan Rundberg har skrivit en trilogi som förflyttar en till 1800-talet med helt fantastiska miljöskildringaer, men som samtidigt är så relaterbar för barn. Det skapar många känslor hos läsaren.

Men jag är också väldigt glad över att Elin Cullhed vann med sin bok ”Eufori”. Det är första gången sedan boken Blonde av Joyce Carol Oates, som jag får känslan att trots att det är skönlitterärt så känns det mer som en biografi. Det är också så nära och känslostark skildrat om moderskap och konstnärsskap. 

Den sista vinnaren har jag inte läst, men blev väldigt intresserad att läsa, ”Dolda Gudar” av Nils Håkanson.  Den handlar om översättningar av litteratur, allt som inte gått förlorat.

Inga kommentarer: