söndag 2 maj 2021

4 stycken bra böcker för 9-12 år


”Bästisboken” är en otroligt bra bok om det sociala spelet i en klass. Vad roligt att man gett ut den igen och att man moderniserat den lite så den passar dagens barn. Den är klockren att ha som högläsningsbok på mellanstadiet och prata kring, men den är fin att läsa på egen hand också naturligtvis.”Den riktiga solen” måste man bara älska för att den lär läsaren om andra kulturer. Man får lära känna Salman och hans familj som kommer från Baluchistan, en del av Iran, och de måste ställa in resan till Spanien för att för första gången på länge åka hem och hjälpa en faster vars man dött i fängelset. Det är första resan för Salman dit och nu får han leva ett tag i kulturen som han bara lärt sig om av sin mamma och pappa.

Språket är underbart och läsupplevelsen förhöjs av att det är infogat persiska/balusiska ord. Det gör att man kan leva sig in ännu bättre. 

Det är en gripande berättelse och jag känner att denna måste jag bara läsa högt för mina elever i höst. Perfekt då att det finns en lärarhandledning på förlagets sida.
”Egon hälften alien: I farsans galax” är den roliga avslutningen på trilogin om Egon som upptäckt att han inte bara är människa, utan till hälften en Alien. I och med puberteten så genomgår han en transformation viljet innebär att han får en svans.

Han har aldrig träffat sin pappa, betageekianen Sandar, så när en enögd flygande robot dyker upp med ett meddelande från honom, blir Egon nyfiken. Han följer med ut i rymden, på jakt efter sin pappa. Det är skrivet i dagboksform med passande bilder och roliga kommentarer. Väldigt underhållande för barn kring 12-års åldern.
”Dimmornas träsk” är en spännande äventyrsfantasyserie om Kökspojken Marius som längtar efter äventyr. Han får följa med handelsresande Daria på hennes resa till huvudstaden i Dimmornas träsk, Skugghem, där hon ska sälja sin hemliga last. Illustrationerna förhöjer verkligen läsupplevelsen. Lyllo det barn som får denna i sin hand (och även den första boken) och får svepas iväg till denna magiska plats.