måndag 8 mars 2021

Tre fantasy-böcker för åldern 9-12 år

Tre tips på böcker med magiska/övernaturliga inslag för åldern 9-12 år.

Filix Wood: De giriga hundarnas natt är andra delen om en kille från en storstad, som av misstag hamnar i en isolerad by där folk lever i träden, när han följer en magisk känsla i naveln. De är ättlingar till några som i girighet grävt ur den närbelägna guldgruvan så mycket att den rasat in och öppnat upp till ondskan i underjorden. Byborna försöker hålla folk från gruvan, så att de inte börjar gräva efter guld. I bok nummer två misstänker byborna att några ändå utvinner guld och Filix ska ta reda på sanningen. Och nu ska han också få veta sina förmågor. Spänning blandas med en del filosofiska inslag i välbeskrivna miljöer.

Tidens väv: Valablod (den andra och avslutande delen) är en berättelse där man verkligen får vistas i Vikingatiden. Författarna har gjort ett toppenjobb med både miljöer och språket. Som lärare vill jag både läsa den högt och samtidigt sätta den i händerna på alla elever, så att de får läsa själva och upptäcka läsningens magi när de försvinner tillbaka i tiden tillsammans med Jorun från nutiden och följer hennes kamp för att både rädda sin lilla släkting Tova och skydda den viktiga nyckeln till Tidens väv

Viskornas dal: Väktarinnan är ny underbar serie som utspelar sig i Tornedalen. Vilket är den första saken som jag uppskattar med boken. Det andra är att den handlar om väsen (viskor) och att författaren infogar det helt verklighetstroget i berättelsen. Det tredje är att huvudpersonen och hennes liv skildras trovärdigt. Det är lika mycket vardagsdrama som en spännande berättelse. Och spännande är det verkligen, för ska hon få föräldrarna att förstå att de inte kan bygga det nya huset på viskornas mark?




Inga kommentarer: