söndag 31 januari 2021

Barnboktips för 9-12 år

Dags för boktips för 9-12 år

Salamandergåtan är den första boken i Clueserien. Den är spännande och definitivt ett steg upp från deckarserier som t ex LasseMaja-böckerna, eftersom det är en mer realistisk historia. Den handlar om Cecilia som bor med sin pappa på pensionat Pärlan vid idylliska Skutbukten. Hon hittar en död man på stranden. Den döda kroppen går att koppla samman med flera av de skumma typer som bor på pensionatet. Tillsammans med vännerna Leo, Une och hunden Egon söker Cecilia svar.

Indra Larssons rätt osannolika hästdagbok är den tredje boken i den underbara och underhållande serien om Indra Larsson, som älskar djur och har god hand med dem. Hon vill hela tiden rädda nya djur och försöker just nu hjälpa hästen Dexter. Indra är en sådan härlig karaktär, som det är lätt att bli alldeles förälskad i. Dessutom finns det så mycket att känna igen sig i, som till exempel kompisrelationer, hur det är när ens mamma har en ny kärlek för att inte tala om kärleken till djur.

Pärlor av glas utspelar sig på 1920-talet och är en fin berättelse om 14-åriga Nessa som förlorat sin mamma, sitt hem och som levt i ett liv av lögner. Hon har lärt sig att försköna saker med ord. Nessa träffar Amelie som rymt från ett instängt hemmafruliv, eftersom hon inte kunnat göra saker hon vill. Amelie låter Nessa följa med i bilen och det leder till en resa Nessa inte kunnat drömma om. Det är en fängslande historisk berättelse, som även jag lärde mig saker av.

Det svarta regnet är en gripande och stark dystopisk berättelse om en tid när det har gått fel i världen och många människor dött på grund av en sjukdom som ger svarta fläckar. Naturen mår också dåligt på grund av ett svart regn. Liv bor med sin mamma, lillasyster och sjuka pappa. Tillvaron går ut på att ordna mat och se till att inte få in något giftigt i huset. Pappan blir allt sjukare och Liv drömmer om att de ska ge sig av. Jag var klistrad vid boken från första till sista sidan och  blev helt tagen av berättelsen.




Inga kommentarer: