fredag 20 november 2020

Nattexpressen av Karin Erlandsson

Vill man ha effekten av barn som lyssnar på helspänn, så ska man välja denna fantasifulla och spännande berättelse. Författaren lyckas få till en magisk stämning, som man inte kan låta bli att älska. 

Berättelsen i sig är inte så julig, men den utspelar sig i juletid. Hursomhelst passar den ändå helt fantastisk i formen av julkalender. Den är förtrollande och kommer få dagarna fram till julafton att gå fortare. Det enda svåra är att hålla sig till att bara läsa ett kapitel per dag. Barnen kommer definitivt tjata på att man ska läsa mer.

Det här blir årets december-högläsningsbok i min klass. Den är för bra för att jag inte ska ta chansen.Elvaåriga Danja och hennes familj åker till mormor, som de brukar göra i december. Men den här gången är inte allting som det ska. Mormor säger konstiga saker, är glömsk och svamlar om en viktig nyckel utan att berätta var den finns och vad den leder till. När mormor sen försvinner vet inte Danja vad hon ska tro. Samma natt väcks hon av tågljud från det övergivna tågspåret utanför mormors hus. Det mystiska tåget heter Nattexpressen. Och Danja går ombord ... Nattexpressen tar med Danja på ett hisnande äventyr där tid och rum följer sina egna regler. Hon sätts på svåra prov och får reda på saker om sina morföräldrar hon inte kunnat ana. Men vart har mormor försvunnit, och kommer hon någonsin tillbaka?

Passar 9-12 år

Förlag: BonnerCarlsen
Betyg: +4 av 5

Inga kommentarer: