söndag 20 september 2020

Tre böcker för 9-12 år om pyramider, mumier och hieroglyfer

”Lisa & Max: De hemliga tecknen” handlar om hur Lisa och Max får veta att deras släkt varit inblandade i en mängd historiska händelser. Bland annat har två av stycken jobbar för mannen som kom på hur hieroglyferna skulle läsas med hjälp av Rosetta stenen.

Det är en spännande berättelse, som indirekt gör att man vill lära sig mer. Det är inte en förtäckt historiebok, utan en berättelse där det finns lite historiska fakta med och som väcker nyfikenhet. Detta är del två i en serie som förhoppningsvis blir lång.


”Mumierna vaknar: Imhoteps armé” är en spännande berättelse om hur Imhotep försöker samla alla mumier till en armé att ta över världen med. Pojken Magdi och professor von Förster försöker hitta Imoteph och stoppa honom. Detta är andra och sista boken. Det är snygga svartvita bilder till den lite rysliga berättelsen. 


Dessa två böcker är skrivna på Hegasnivå 4, för den som vill läsa berättelser som kräver en viss förförståelse och utvidgar ordförrådet.

Den tredje boken är en faktabok om pyramider: Nina & Nino lär om pyramider. Den är vansinnigt intressant och skriven så att det lockar till att läsa mer och vilja veta mer.

Det är skrivet i serieromansform med härliga bilder, vilket passar alldeles utmärkt, eftersom samtalet mellan de två barnen gör att det verkligen kommer ner på barnens nivå. Det gör ju att det blir så mycket lättare att ta till sig och gör också att fler upptäcker ett historieintresse de inte visste att de hade.



Inga kommentarer: