tisdag 15 september 2020

Ett rent helvete av Ann Liljeroth

Det var allt annat än ett rent helvete att läsa boken. Det var tvärtom ett rent nöje. Med tanke på vad boken handlar om så tycker jag att titeln på boken är fyndig och den fångar då uppmärksamheten. 

Jag var fullständigt fängslad av historien om städerskan Danuta. Det är fint att en yrkeskategori, som inte får så mycket utrymme och som oftast är osynliga, lyfts i berättelsen. Jag tyckte mycket om att få det perspektivet. Jag tyckte också mycket om att Danutas hade stor yrkesstolthet. Även det var fint, eftersom jag vet att det är många som ser ner på städ-jobbet och när det lyfts på det här sättet kanske en del tänker till.

Jag blev dessutom oväntat peppad i min städning, på grund av att man som läsare får indirekt små städtips, genom att Danuta på ett naturligt sätt berättar om sin städning. 

Jag undrar mycket över Danutas syster. Det blir ett slags spänningsmoment. Vad är grejen med henne Men berättelsen speglar även fint hur livet kan vara, med kommunikationsbrister, för höga krav, problem mellan föräldrar och barn samt ett sökande efter meningsfullhet. Och det tillför de två andra huvudpersonerna i boken till berättelsen.

Så summan av kardemumman är att Ann Liljeroth har lyckats strålande med sin berättelse.

Handling: Danuta är firma Rent Hus mest uppskattade medarbetare. Hon älskar att städa och hon älskar sina kunder. Men eftersom saker sällan undgår henne, reagerar hon allt oftare på hur dåligt hennes kunder mår, trots att de har det så bra.

Familjen Seger har slutat prata med varandra och Caroline Seger är nära ett sammanbrott. Ossian Schröder, framgångsrik modeguru, söker efter meningen med livet men på helt fel ställen.

Med små och, även för den uppmärksamme, oansenliga gester, försöker Danuta hjälpa sina kunder att se det goda i livet och lära dem att uppskatta vad de redan har. Men budskapen missuppfattas, intrigerna tätnar och Danuta hamnar oförutsett i skottlinjen.

Förlag: Louise Bäckelin förlag
Betyg: +4 av 5

Inga kommentarer: