torsdag 28 maj 2020

En andra allians av Denise Rudberg

Det är en ren fröjd att läsa Denise Rudbergs nya bok i serien Kontrahenterna. ”En andra allians” är som en tidsmaskin, som förflyttar läsaren tillbaka till ett Sverige som befinner sig i tiden för andra världskriget. Allt ligger i de tidstypiska detaljerna och uttrycken, om det så är vad de äter eller ord som de använder. Det är dessa som gör att att man inte bara läser boken, utan man befinner sig i händelsernas centrum. Det bidrar givetvis att författaren lätt och ledigt för läsaren genom berättelsen.

De tre huvudpersonerna är intressanta var och en på sitt sätt. Författaren har lyckats extra väl i den här boken med att måla upp karaktären Signe. Där fångar hon träffsäkert hur en enkel kvinna är och beter sig på den här tiden. Man sjåpar sig inte och man vill göra rätt för sig. Min mamma, som växte upp under den här tiden, utbrast med ett: ”Precis så var det!” när jag läste ett stycke karaktärsbeskrivning högt.

Det är oerhört fängslande med en berättelse och en serie om kvinnor som kämpar med att knäcka tyskarnas koder. För att inte tala om allt som händer i Sverige vid den här tiden. Här har Denise Rudberg verkligen hittat rätt. 

På grund av alla dessa skäl, så finns inget annat att göra än att gratulera till en lysande bok. Samt att otåligt vänta på nästa del.


Handling: Den efterlängtade andra delen i Denise Rudbergs hyllade serie "Kontrahenterna" - en spänningsserie som utspelar sig i andra världskrigets Stockholm där vi får följa de tre unga kvinnorna Elisabeth, Iris och Signe som under brinnande krig valts ut för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. När vi möter dem igen växer sig Nazityskland allt starkare och på midsommardagen 1941 går tyskarna in i Ryssland under kodnamnet Operation Barbarossa. "En andra allians" är en hyllning till förra seklets kämpande, starka kvinnor av en av våra mest lästa och älskade författare.

Betyg:
Förlag: Bokförlaget Forum

Inga kommentarer: