onsdag 18 mars 2020

Flickornas tystnad av Pat Barker

Det här är en läsning som verkligen fyllde mig. På en gång så i tiden med alla krig och kvinnor som drabbas av det. Hur fruktansvärt det är.

På samma gång som att läsa ett klassiskt verk, eftersom Pat Barkers sätt att berätta liknar Illiadens. Jag njuter av författarens hantverk. Det är fängslande och inlevelsefullt.

”I flickornas tystnad” låter Pat Barker Breisis, den före detta drottningen av Lyrnessos och numera tillfångatagen sexslav, komma till tals och berätta Iliaden ur sitt perspektiv. Ur kvinnornas perspektiv. De som våldtas, tvättar lik och inte hörs.

Läsaren får också en mångfacetterad skildring av Akilles, som är riktigt intressant. Liksom den komplicerade relationen mellan Akilles och Breisis. Det är också något som gör att jag tycker det här är en riktigt bra bok.


 Handling: Där Iliaden berättar om männen som stupade vid belägringen av Troja, vill Barker istället gestalta hur deras mödrar minns dem, hur de var som barn och den sorg de lämnar efter sig. Här styr hustrurnas och mödrarnas perspektiv, de som förbinder de skadade och tvättar liken, de som hela tiden hotas av död, våldtäkt, att bli fråntagna sina barn.

"Flickornas tystnad" ger röst åt krigets och tillvarons alla tysta kvinnor. Det är både en kärleksroman och en hjältedikt där Akilles är ett ensamt barn som förlorat sin mor och aldrig slutar söka efter henne. Trojanska kriget var männens krig, men vad hände med de besegrade kvinnorna? Vad sa de till varandra och hur orkade de leva vidare?

Betyg: +4 av 5
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 9789100179946

Inga kommentarer: